Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant medisin som forlenger livet

Fungerer hos mark. Kanskje hos mennesker også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ungdomseliksiren kan være funnet på et uventet sted. Visse typer epilepsimedisin forlenger livet til mark med 50 prosent og utsetter aldringstegnene.

Det har amerikanske forskere ved Washington University i St. Louis, Missouri, funnet ut. Og de mener det kan gjelde mennesker også.

Kerry Kornfield og hans team ved universitetet har delt inn forsøksmark av den kortlivede typen Caenorhabditis elegans i grupper og dopet maten deres med 19 ulike medisiner, alt fra steroider til vanndrivende og betennelseshemmende stoffer. De fleste medisinene hadde ingen effekt, noen drepte de små krypene ved høye doseringer. Men tre epilepsimedisiner ga altså oppsiktsvekkende resultater, ifølge Nature.com

Det finnes ingen beviser for samme effekt hos mennesker. Men siden de samme genene og molekylene som kontrollerer aldringsprosessen hos mark, også finnes hos pattedyr, er det mulig, mener forskerne.

Ingen vet helt hvordan de krampehemmende medisinene fra 50-tallet virker, men stoffene er kjent for å virke inn på nervesystemet Kornfield spekulerer nå i om nervesystemet på en eller annen måte påvirker aldringen. Forskere ved andre universiteter mener funnene er interessante.

- Dette har potensiale til å bli et skikkelig gjennombrudd, sier David Sinclair som studerer aldring ved Harvard Medical School i Boston.

Det lar seg vanskelig gjøre å teste virkningen direkte på mennesker. For det første finnes det ingen aktuell målgruppe, siden de aktuelle medisinene i hovedsak skrives ut til barn. For det andre kan man ikke si noe om bivirkninger. Forskerne planlegger nå å teste stoffene videre på fluer og mus, samtidig som de leter videre etter andre foryngelsesserum.

- Kan hende finnes det andre godsaker i farmasien, sier Dr. Kornfield.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media