- Fant menneskerester i peanøttposen

To tenner og deler av en kjeve. En tannlege sier tennene stammer fra et dødt barn.

Illustrasjonsfoto: AP/Scanpix
Illustrasjonsfoto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edvard Wasseng fra Stamsund i Lofoten reagerte med avsmak da sønnen fant to tenner og deler av en kjeve i peanøttposen.

Tannlege Britta Wahl ved Leknes tannklinikk opplyser til Lofot-Tidende at hun mener at tennene stammer fra et menneske.

- Dette er ikke tennene fra et dyr som spiser gress, og ikke fra gris. Tennene tilhører mest sannsynlig et barn mellom to og tre år, sannsynligvis nærmere tre, sier Wahl etter å ha gransket tennene og sammenlignet biten med en modell av en menneskekjeve.

Hun sier videre at tennene ser ut til å ha ligget lenge i jorden.

Kjeve med to tenner Etter å ha forsøkt å komme i kontakt med produsenten uten å lykkes, bestemte Wasseng seg for å ta kontakt med lokalavisa Lofot-Tidende i et håp om å komme til bunns i saken.

En bitte liten kjevebit med to små tenner på, til sammen ikke større enn en stor peanøtt, lå øverst i posen som sønnen skulle kose seg med like over nyttår.

- Jeg kommer definitivt til å kvie meg for å spise peanøtter igjen, sier faren, Edvard Wasseng.

Til forveksling kan kjevebiten se ut som noe som hører hjemme blant peanøttene, forteller han.

- Kan være gris Patologiprofessor Tore Solheim ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo støtter tannlege Britta Wahls teori om at individet kjevebiten og tennene stammer fra har vært dødt lenge.

- Det er vanskelig for meg å anslå hvor lenge. 20-30, kanskje over hundre år, det er vanskelig å si noe bestemt uten å få studert selve biten, sier tannspesialisten.

Han trekker imidlertid fram enkelte «merkverdigheter» ved biten:

- Skal man tro at det er en underkjevetann, er morfologien litt uvanlig. Det kan se ut som melketenner fra et menneske, men jeg vet at stunt med grisetenner har forekommet tidligere. Grisetenner er forholdsvis lik mennesketenner, sier han.

Trekker tilbake KiMs Norge sendte torsdag ettermiddag ut en pressemelding der de opplyste at det var funnet tannrester i en pose Polly Peanøtter, og at KiMs Norge derfor har trukket hele partiet fra markedet.

- Selv om funnet ikke innebærer noen helserisiko, er det tale om et uakseptabelt og spesielt kvalitetsavvik, skriver selskapet pressemelding.

Administrerende direktør Ann-Beth Freuchen i KiMs sier selskapet ikke er kjent med hva slags tannrester som er funnet eller hvor de stammer fra.

- Vi er i kontakt med offentlige myndigheter og eksterne eksperter for å undersøke dette nærmere, sier Freuchen.

Direktøren opplyser til Lofot-Tidende at peanøttene er pakket og produsert i Norge, men at nøttene stammer fra den sørlige delen av USA.

- Vi er i kontakt med vår leverandør av nøtter, som ledd i å kartlegge hva som kan ha skjedd.

(NTB)