Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bodde under umenneskelige forhold

Fant migranter boende i kufjøs på Malta

Opptil 120 migranter ble funnet innkvartert i et kufjøs. - Helsefarlig, ifølge myndighetene.

KASTET UT: Her går noen av migrantene etter at de har blitt kastet ut av gården, der de bodde i båser som tidligere ble blitt brukt av kyr. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB Scanpix
KASTET UT: Her går noen av migrantene etter at de har blitt kastet ut av gården, der de bodde i båser som tidligere ble blitt brukt av kyr. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil 120 migranter har levd under umenneskelige forhold på en nedlagt gård på utsida av hovedstaden Valletta, ifølge myndighetene.

Menneskene bodde i et kufjøs som var omgjort til boliger for utenlandske arbeidere på jakt etter arbeid. Det skriver avisa Times of Malta.

Hvert rom i fjøset skal ha kostet rundt 100-200 euro, cirka 950-1900 norske kroner i måneden. Det forteller migranter til den maltesiske avisa.

- Helsefare

Rommene manglet helt elementær innredning og sikret heller ikke beboerne noe privatliv. Dusjer og toaletter utgjorde ifølge myndighetene en helsefare for dem som brukte dem.

Utedusjene var fulle av grønn mugg, med vann som rant ut i gårdsplassen. Det beskriver Charles Gafa, som jobber med urban planlegging for myndighetene. Han forteller også om overfulle "rom" eller kubåser.

Politiet mottok flere bekymringsmeldinger om stedet, som de selv innrømmer å ha vært skeptiske til da klagene først kom.

BEBODD: Her er noen av migrantenes eiendeler utenfor fjøset. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB Scanpix
BEBODD: Her er noen av migrantenes eiendeler utenfor fjøset. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene hadde mandag sperret av alle bygningene på den nedlagte gården.

Fire av beboerne fortalte den maltesiske avisa at de fikk høre om bostedet gjennom jungeltelegrafen.

Slaveri og menneskehandel

Like etter mandagens aksjon ba den frivillige menneskerettighetsorganisasjon, Aditus Foundation, om en grundigere etterforskning av mulig utnytting, slaveri og menneskehandel.

MIDDELHAVET: 629 immigranter er strandet på et skip i Middelhavet og går tomme for mat i kveld. Verken Italia eller Malta nekter å ta dem imot. Video: CNN Vis mer

"Aditus og andre organisasjoner og akademikere på feltet, har gjentatte ganger rapportert om alvorlig arbeidsutnyttelse av migranter i jordbruksnæringa. Til tider tvunget arbeid, slaveri og menneskehandel," sa organisasjonen.

Myndighetene har ikke svart på kritikken.

Etterforskning er satt i gang for å finne den ansvarlige, som skal være en av okkupantene.

Migrantene, de fleste afrikanere, ble seinere sett gående på gata, der de skal ha bedt journalister om hjelp til å finne et sted å bo.

Mange migranter

Malta har opplevd en kraftig økonomisk vekst, noe som både har ført til skyhøye leiepriser og mange innvandrere på jakt etter arbeid. Ifølge hjelpeorganisasjoner betyr det også en kraftig økning i bruk av ulovlig arbeidskraft.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har 57 571 flyktninger og migranter tatt sjøveien til Europa i år. Det er under halvparten så mange som i samme periode i fjor da det ankom 112 375.

15 970 flyktninger og migranter tok seg til Hellas, mens i underkant av 250 gikk i land på Malta og drøyt hundre på Kypros, viser IOMs tall.