Nederlandsk studie:

Fant mikroplast i kjøtt og melk

De små plastpartiklene ble funnet i en klar overvekt av prøvene tatt ved nederlandske gårder. Som forventet, mener norsk sjefforsker.

BITTESMÅ: Mikroplast er små plastpartikler i naturen som har en størrelse på mellom fem millimeter og én mikrometer. Illustrasjonsfoto. Foto: chayanuphol / Shutterstock / NTB
BITTESMÅ: Mikroplast er små plastpartikler i naturen som har en størrelse på mellom fem millimeter og én mikrometer. Illustrasjonsfoto. Foto: chayanuphol / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i år målte de mikroplast i menneskeblod for første gang. Nå har forskerne ved Vrije universitet i Amsterdam (VUE) også påvist små biter av plast i dyrebesetningene på gårder i Nederland.

Mikroplast ble målt i samtlige av de totalt 24 blodprøvene med ku- og griseblod, skriver The Guardian.

Forskerne undersøkte også 25 melkeprøver, inkludert melk fra kartonger, fra melkebeholdere på gårdene og fra håndmelking. Av disse inneholdt 18 mikroplast.

I tillegg ble plastpartikler funnet i sju av åtte storfekjøttprøver. For grisekjøtt var tallet fem av åtte.

«Det er fortsatt uklart hvorvidt disse funnene utgjør en toksikologisk risiko», heter det i rapporten.

- Vi er umiddelbart nødt til å kvitte oss med plastikk i dyrefôr, for å beskytte helsa til husdyr og mennesker, sier Maria Westerbos i Plastic Soup Foundation, oppdragsgiveren til studien, ifølge The Guardian.

Norsk forsker: - Ikke bra

Forskermiljøene som jobber med mikroplast er ikke overrasket, ifølge sjefforsker Bert van Bavel ved seksjon for miljøgifter ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

- Plast finnes overalt og brukes mye i det moderne landbruket. Nivåene i studien er relativt små, og dette er en pilotstudie av et mindre antall prøver, påpeker han overfor Dagbladet.

- Men det er naturligvis ikke bra at plast og deres tilsetningsstoffer nå blir funnet i melk og kjøtt.

DRUKNER I PLAST: Verdenshavene forsøples og plasten brytes ned til mikroplast, som igjen går inn i næringskjeden. Briten Rich Horner sjokkerer med sin video fra havet utenfor Bali. Vis mer

Som nevnt ble altså mikroplast tidligere i år funnet i menneskeblod for første gang. Derfor var det ventet at man også ville gjøre samme funn i dyr.

- Det har imidlertid vært en analytisk utfordring å identifisere små mengder og små partikler mindre enn 20 mikrometer i komplekse prøver som blod, melk og kjøtt. Det finnes ingen tilgjengelige standardmetoder, forklarer forskeren.

- Har ligget lenge

Det ønsker EU å gjøre noe med.

De har gitt NIVA jobben med å lede et prosjekt som skal harmonisere metoder for å oppdage mikro- og nanoplast.

I tillegg presenterte EU-kommisjonen i januar en ny plaststrategi for smartere bruk av plast, økt materialgjenvinning og redusert bruk av engangsplastartikler, som vil føre til mindre utslipp av mikroplast

- Problemet er at plast allerede finnes i naturen, kommer til å finnes i mange år og brytes langsomt ned til mikroplast, sier van Bavel.

Skal identifisere risikoområder

Også i Norge pågår det initiativ rettet mot mikroplast.

Etter oppdrag fra Miljødirektoratet har NIVA startet et stort overvåkningsprogram for å identifisere hvor plastpartiklene utgjør den største faren for økosystemet.

Van Bavel påpeker at eksponeringen gjennom mat av befolkningen er relativt lav sett opp mot den totale eksponeringen av plast vi utsettes for daglig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer