IKKE TIL PRIVAT BRUK: Barrett M82A1 er blant annet i bruk i spesialavdelinger i det norske Forsvaret, men er overhodet ikke noe politiet ønsker å møte i kriminelle hender.  Foto: WIKIMEDIA COMMONS
IKKE TIL PRIVAT BRUK: Barrett M82A1 er blant annet i bruk i spesialavdelinger i det norske Forsvaret, men er overhodet ikke noe politiet ønsker å møte i kriminelle hender. Foto: WIKIMEDIA COMMONSVis mer

Fant militært skarpskyttergevær under narkorazzia

Kan ødelegge pansrede kjøretøy på to kilometers avstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips om våpenbeslaget på Lillestrøm eller de omtalte mennene? Send sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): Da politiet i Romerike gikk til aksjon mot en bolig i Lillestrøm på jakt etter narkotika, gjorde de en langt mer urovekkende oppdagelse, ifølge Romerikes Blad.

I gangen sto en koffert med det som er et av de kraftigste skytevåpnene i arsenalet til blant andre amerikanske spesialstyrker, en type gevær som på ingen måte skal være tilgjengelig for privatpersoner i Norge - særlig ikke kriminelle.

Barrett M82A1 kalles i det norske Forsvaret for materiellødeleggelsesrifle, da det grovkalibrede våpenet - utstyrt med fot og kikkertsikte - brukes av skarpskyttere til å stoppe blant annet militære kjøretøy og til å uskadeliggjøre eksplosiver. Den svært kraftige 12,7 mm NATO-ammunisjonen som brukes i geværet kan avleveres effektiv på avstander helt opp mot to kilometer og trenge gjennom tung panserbeskyttelse og alt «skuddsikkert» glass.

Det framstår  som et mysterium hvem som mente at de hadde bruk for monsterrifla som sto lagret i Lillestrøm.

Én av de fire leietakerne i boligen, en 36-åring, har tidligere vært mistenkt for et tyveri av et slikt gevær fra et transportfirma han jobbet i, men etterforskningen den gangen var resultatløs, ifølge Romerikes blad.

I Nedre Romerike tingrett forklarte mannen nylig at han hadde fått våpenet brakt hjem og påtatt seg å levere dette til en annen person. Geværet skal ha blitt transportert gjennom flere ledd, og 36-åringen hevder at han ikke tør å fortelle hvem oppdragsgiveren er.

- Vi er ferdig med saken fra vår side, og vil ikke gjøre noen videre etterforskning for å finne ut hvem våpenet var tenkt for. Siden ingen av dem som nå er dømt vil si hvem som skulle ha våpenet, har vi liten mulighet for å finne konkrete bevis, selv om vi har vår mistanke, sier leder for etterforskningsavdelingen ved Lillestrøm politistasjon, politioverbetjent Bjørn Teigen.

Den tidligere straffedømte 36-åringen som bodde i huset ble dømt til seks måneders fengsel for brudd på våpenloven, mens tre andre fikk kortere dommer i forbindelse med politirazziaen. En av mennene som skal ha kjent til oppbevaringen av våpenet har tidligere drevet et firma i sikkerhetsbransjen, ifølge Rb.no.

PANSERBRYTENDE:  12,7 mm-geværet kan skyte gjennom pansrede kjøretøyer.
PANSERBRYTENDE: 12,7 mm-geværet kan skyte gjennom pansrede kjøretøyer. Vis mer