Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flystyrten i Pakistan:

Fant millioner i flyvraket

Etterforskerne har gjort et mystisk funn i vrakrestene etter passasjerflyet som styrtet utenfor Karachi med 99 mennesker om bord.

SKAL VÆRE LYDLOGG: Piloten på flyet fra Pakistan International Airlines (PIA), som styrtet utenfor Karachi fredag ettermiddag, meldte fra til kontrolltårnet om tekniske problemer kort tid før flyet styrtet fredag ettermiddag. Vis mer

22. mai var flyet, en Airbus A-320 fra selskapet Pakistan International Airlines (PIA), bare minutter unna landing på Jinnah International Airport da det styrtet i et boligområde i nærheten av flyplassen.

Flyets vinger skar gjennom hustakene, før det krasjlandet og tok fyr.

Av de totalt 99 personene om bord var det bare to som overlevde. Elleve personer på bakken ble også skadet.

TOK FYR: Flyet tok fyr etter å ha styrtet i et boligområde utenfor Karachi. Vrakrestene ligger strødd i boligområdet, og har medført store skader. Foto: Asif HASSAN / AFP / NTB scanpix
TOK FYR: Flyet tok fyr etter å ha styrtet i et boligområde utenfor Karachi. Vrakrestene ligger strødd i boligområdet, og har medført store skader. Foto: Asif HASSAN / AFP / NTB scanpix Vis mer

Etterforsker funn i flyvraket

Etterforskerne har nå gått i gang med å undersøke vrakrestene, som fortsatt ligger strødd blant bygningene i bydelen.

Det ble imidlertid også gjort et funn som forbløffer etterforskerne.

Ifølge luftfartsnettstedet Aerotime ble det funnet sedler i forskjellig valuta tilsvarende nesten fire millioner norske kroner i to bager.

En separat etterforskning er nå satt i gang for å kartlegge hvordan en så stor sum med kontanter kunne passere både sikkerhetskontroller og bagasje-skanninger, ifølge nyhetsbyrået Press Trust of India.

Undersøker den «svarte boksen»

Flyets «svarte boks» funnet, og torsdag fant etterforskerne også opptakeren som registrerer all kommunikasjon i cockpit. Ettersom flyprodusenten Airbus er fransk, skal dataene nå analyseres av franske luftfartsmyndigheter (BEA). Det melder BEA på Twitter.

Om bord på ulykkesflyet var mange familier som var på vei hjem for å feire den muslimske høytida id. Ifølge nyhetsbyrået Press Trust of India er det ni barn blant de omkomne.

OVERLEVDE: Den 24 år gamle ingeniøren Mohammad Zubair overlevde flystyrten. Foto: AP Photo / Fareed Khan / NTB scanpix
OVERLEVDE: Den 24 år gamle ingeniøren Mohammad Zubair overlevde flystyrten. Foto: AP Photo / Fareed Khan / NTB scanpix Vis mer

En av de to overlevende har fortalt at flyturen fra Lahore gikk som normalt, helt til flyet skulle gå inn for landing, skriver NTB.

- Plutselig ristet flyet kraftig. Én gang, og så en gang til, har den 24 år gamle ingeniøren Mohammad Zubair tidligere fortalt til nyhetsbyrået AP.

- Mayday, mayday, mayday

Kontrolltårnet på Jinnah International Airport har fortalt at de mistet kontakten med flyet under innflygingen. Kort tid før skal piloten ha meldt fra om et teknisk problem, og at de hadde mistet motorkraften.

Et opptak av det som skal være den siste samtalen mellom piloten og kontrolltårnet, kort tid før flyet styrtet ned i et boligområde i nærheten av flyplassen, forteller om dramatikken som utspilte seg i cockpit.

- Sir, Mayday Mayday Mayday Mayday Pakistan 8303, er pilotens siste ord over sambandet, ifølge opptaket.

Ifølge Aerotime viser foreløpige undersøkelser at flyet gjentatte ganger skal ha forsøkt å lande. Landingshjulene skal ikke ha vært senket, og piloten skal ha forsøkt en såkalt «belly landing» - en nødlandingsprosedyre der et fly lander med et eller flere landingshjul helt eller delvis inntrukket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!