<strong>- EN HÅN:</strong> - Jeg vil tro at for foreldre til barn i disse barnehagene, og for ansatte som ikke har vært med på turene, må det kjennes som en hån, sier byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) om noe av det som har kommet fram gjennom kommunale barnehagetilsyn i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- EN HÅN: - Jeg vil tro at for foreldre til barn i disse barnehagene, og for ansatte som ikke har vært med på turene, må det kjennes som en hån, sier byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) om noe av det som har kommet fram gjennom kommunale barnehagetilsyn i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fant millionlønner og storbyturer: Krever 4,5 millioner kroner tilbake fra private barnehager

- Må kjennes som en hån, sier SV-byråd Inga Marte Thorkildsen om pengebruken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det spisser seg til i striden om private barnehager i Oslo. Nå viser en oppsummering fra Ap/SV/MDG-byrådet at kommunen har krevd tilbake 4,5 millioner kroner fra private barnehager for regnskapsårene 2014-2016.

Pengene som kreves tilbake er brukt til blant annet årslønner i millionklassen, og turer til storbyer som Berlin, Firenze, London og Barcelona, viser oversikten Dagbladet har fått tilgang til.

Kommunen har dessuten slått ned på lavere «voksentetthet» enn i kommunale barnehager, som skal ha ført til «urimelig» høy fortjeneste, og har krevd tilbakebetalt midler fra seks av de femten barnehagene som ble gransket.

- En hån

Byråd for kunnskap og oppvekst Inga Marte Thorkildsen (SV) er i full gang med det hun mener er en sårt tiltrengt opprydding.

- Det forrige byrådet førte ikke økonomisk tilsyn med barnehagene, så mye har gått under radaren her. Det er alvorlig, for dette er penger som skulle ha gått til barna, sier hun til Dagbladet.

<strong>DRO TIL BARCELONA:</strong> I disse lokalene på Bislett holder Langaard barnehage til. I 2015 dro barnehagens ansatte på en tur til Barcelona som Bydel St. Hanshaugen i ettertid har slått hardt ned på. Foto: Hans Arne Vedlog.
DRO TIL BARCELONA: I disse lokalene på Bislett holder Langaard barnehage til. I 2015 dro barnehagens ansatte på en tur til Barcelona som Bydel St. Hanshaugen i ettertid har slått hardt ned på. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Vi har sett at noen kommersielle og private aktører har brukt pengene helt feil, og har benyttet seg av smutthull, og har tatt sjansen på at vi ikke skulle oppdage det, sier Thorkildsen.

Da Dagbladet spør om eksempler, svarer hun «skyhøye lederlønner og bruk av penger på spaturer i utlandet, for eksempel».

- Jeg vil tro at for foreldre til barn i disse barnehagene, og for ansatte som ikke har vært med på turene, må det kjennes som en hån, for barnehagene renner ikke over av melk og honning, sier Thorkildsen, men legger til at det er mange seriøse, private aktører.

Besøkte spansk vingård

En av barnehagene som har fått krav om tilbakebetaling, er Langaard på Bislett. I et påklaget tilsynsvedtak fra Bydel St. Hanshaugen fra april 2018 kreves barnehagen for 400 000 kroner for regnskapsåret 2015.

Første del av begrunnelsen er en ansatte-reise til Barcelona med «besøk hos en vingård», transport under oppholdet og mat og drikke, med en kostnad på 86 000 kroner.

Bydelen skriver at «en ren trivselstur for de ansatte ikke er en aktivitet som er direkte knyttet til den godkjente barnehagedriften».

Det resterende gjelder lønn til daværende eier og eiers nærstående (styreren), på henholdsvis 824 000 og 950 000 kroner inkludert overtid og styrehonorarer.

Ifølge tilsynsrapporten var samlet lønn minst 395 000 kroner høyere enn det den burde ha vært, ut fra lønnsnivået i kommunale barnehager.

Millionlønn og spa

«Vi har redegjort for disse spørsmålene ovenfor fylkesmannen og ønsker ikke å prosedere dette i media. Vedtak på klagen er ventet å foreligge i mars 2019», skriver daværende eier i Langaard barnehage, Christer Alm, til Dagbladet.

Han er kritisk til at fastlønn, overtid og styrehonorarer er slått sammen i rapporten, og ifølge ham sammenliknes med nettolønna til kommunale barnehagestyrere. Nåværende eier Læringsverkstedet kjenner ikke detaljene og vil ikke kommentere.

Fem andre barnehager har også fått krav om tilbakebetaling.

Blant disse er Månestråle barnehage, som vil klage på vedtaket. Slik Klassekampen skrev mandag har bydel Frogner krevd tilbake 1,7 millioner kroner.

<strong>- SKREMMENDE:</strong> - At Thorkildsen har en krig mot private barnehager, og tror at alle er skurker og banditter, er skremmende, sier Høyres Øystein Sundelin. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
- SKREMMENDE: - At Thorkildsen har en krig mot private barnehager, og tror at alle er skurker og banditter, er skremmende, sier Høyres Øystein Sundelin. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

Begrunnelsen var lederturer til Firenze, Berlin, London og Edinburgh - med sight seeing og innlagt spa og prosecco - og ei årslønn til eieren på 1,6 millioner kroner.

Styreleder Pål Berg sier derimot til Dagbladet at lønna var «markedsmessig».

- Farlig linje

Barnehagene Waldemars, Bolteløkka og Økernly (regnskapsåret 2014) og Kanonen Norlandia barnehage (2015) har også fått krav om tilbakebetaling.

Mens Bolteløkkas sak er endelig avgjort og 500 000 kroner tilbakebetalt, vurderer Waldemars eier å ta saken om et krav på 700 000 kroner videre. Barnehagene Økernly og Kanonen Norlandia har klaget på krav om henholdsvis 800 000 og 400 000 kroner, og disse sakene behandles hos Fylkesmannen.

En fellesnevner i de fire sakene er lavere «voksentetthet» enn gjennomsnittet i kommunale barnehager. Fordi dette medfører lavere personalkostnader, mener kommunen fortjenesten har blitt høyere enn rimelig.

Det mener eier Lars Erik Larsen i Bolteløkka barnehage er «en utrolig farlig linje».

- Ingen vil jo da ha noe incentiv til å drive effektivt, sier Larsen.

- Ikke enig

I Waldemars barnehage, som hadde lavest voksentetthet av de fire, beregnet kommunen at det i desember 2014 var 7,6 barn per årsverk, mot gjennomsnittlig seks i kommunale barnehager.

«Vi er ikke enig i alle faktorene og modellene som er benyttet», skriver Trude Sydtangen hos Waldemar barnehages eier Læringsverkstedet. Enig er heller ikke divisjonsdirektør Kristin Voldsnes i Norlandia Barnehager.

Advokat Einar Brunes i Private barnehagers landsforbund mener grunnen til forskjellene i personalkostnader mellom private og kommunale barnehager er for dårlig klarlagt.

- Nyere barnehager har for eksempel en helt annen personalsammensetning enn det som er gjennomsnittet i de kommunale barnehagene. Det gir lavere ansiennitet, og lavere kostnader, sier Brunes, som sier at bemanningen i de aktuelle barnehagene vært helt lovlig.

- Kommunen har regnet feil, sier han om kommunens beregninger.

- Skremmende

Med tilbakebetalingskravene er det klart for en ny omdreining i SV-byrådens barnehagekrig med Høyre.

Øystein Sundelin, nestleder i Høyres bystyregruppe, sier at det også tidligere var kontroller med dem som får offentlige ytelser, gjennom stikkprøver.

- At Thorkildsen har en krig mot private barnehager, og tror at alle er skurker og banditter, er skremmende. Det vil føre til lavere barnehagedekning, sier Sundelin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer