Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant millionskatt

En mann har klart å finne ei kiste som inneholder gull og juveler verdt mer enn én million dollar, og som ble plassert i villmarken av den eksentriske kunstsamleren Forrest Fenn (89) for ti år siden.

SKATT GJEMT I TI ÅR: I mer enn ti år lå skatten verdt mer enn én million dollar gjemt i den frodige skogsvegetasjonen i Rocky Mountains. Foto: NTB Scanpix
SKATT GJEMT I TI ÅR: I mer enn ti år lå skatten verdt mer enn én million dollar gjemt i den frodige skogsvegetasjonen i Rocky Mountains. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Forrest Fenn forteller selv om funnet til avisa Santa Fe New Mexican.

- Den lå under en baldakin av stjerner i den frodige skogsvegetasjonen i Rocky Mountains og hadde ikke blitt flyttet fra stedet hvor jeg gjemte den for mer enn 10 år siden, sier Fenn i en uttalelse på sin egen nettside, ifølge AP.

PLASSERTE UT SKATT: Forrest Fenn avbildet hjemme i Santa Fe i New Mexico i juli 2014. Foto: Luis Sanchez Saturno/Santa Fe New Mexican via AP
PLASSERTE UT SKATT: Forrest Fenn avbildet hjemme i Santa Fe i New Mexico i juli 2014. Foto: Luis Sanchez Saturno/Santa Fe New Mexican via AP Vis mer

Dikt med spor

Dagbladet og andre medier har tidligere skrevet om hvordan hundretusenvis av mennesker har forsøkt seg på skattejakta. Fenn publiserte selv et dikt på 24 linjer i selvbiografien sin «The Thrill of the Chase». Diktet inneholdt flere spor og antydninger om hvor skatten kunne befinne seg.

Siden da har folk strømmet til øde områder vest i USA for å finne den verdifulle kista. Flere sluttet i jobbene sine for å satse alt på skattejakta, og minst fire døde mens de lette etter den, skriver AP.

Finneren, som foreløpig er anonym, skal få beholde innholdet. Det eneste Fenn vil røpe om mannen, er at han er fra østkysten. Skatten skal ha blitt funnet for noen dager siden, og Fenn kunne bekrefte at det var riktig kiste da mannen sendte ham et bilde.

Fenn, som selv bor i Santa Fe i New Mexico, forteller at han pakket skattekista om igjen og om igjen i over ett tiår, sprinklet den med gullstøv og la til flere hundre sjeldne gullmynter, før-colombianske dyrefigurer, forhistoriske speil i gull, antikke, kinesiske figurer i jade og andre antikke smykker. Kista veier om lag ni kilo, og det var han selv som plasserte den der den ble funnet.

FUNN: Et perfekt bevart gammelt romersk mosaikkgulv er blitt oppdaget i nærheten av den norditalienske byen Verona. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jakta er over

Begrunnelsen for prosjektet var at Fenn ønsket å friste folk til å reise inn i villmarka og dra på gammeldagse eventyr.

- Jeg er halveis glad og halveis trist fordi jakta er over. Jeg gratulerer tusenvis av mennesker som deltok i letingen og håper de vil fortsette å dra veksler på løftet om å gjøre andre oppdagelser, skriver han på hjemmesiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!