Fant misdannelser i hjernene til ansatte utsatt for lydangrep ved ambassade på Cuba

Det er funnet misdannelser i hjernene til flere ansatte i den amerikanske ambassaden i Cuba etter det USAs myndigheter kaller et sonisk angrep.

UBEHAGELIG LYD: Den amerikanske marinen undersøker nå lydopptaket som høres inne på den amerikanske ambassaden i USA. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Ifjor fikk 24 ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havana, Cuba helseproblemer etter at de på mystisk vis ble utsatt for «soniske angrep». Angrepene bestod av høye lyder som ikke oppfattes av det menneskelige øre.

Angrepene ble først innrapportert til amerikanske myndigheter i desember ifjor. I vår trodde amerikanske myndigheter at de hadde tatt slutt, men de skal ha begynt igjen i august i år.

Nå viser medisinske undersøkelser at ofrene har pådratt seg misdannelser i hjernen, som blant annet skal ha ført til mild traumatisk hjerneskade, permanent hørselstap, synstap, balanseproblemer og hodepine. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Undersøkelsene avslørte også at det har vært endringer i de ansattes hvite substans i hjernen, en av de to komponentene av sentralnervesystemet som sender informasjon mellom menneskets hjerneceller etter at de soniske angrepene tok sted.

Avviser skyld

Selv om flere mistenker at helseproblemene som de ansatte plutselig står overfor skyldes soniske angrep, er amerikanske myndigheter forsiktige med å bruke uttrykket. Lydene kan nemlig ha vært et biprodukt av noe annet, som i stedet kan ha påført de ansatte skadene.

Både fysikere, FBI og USAs etterretningsfellesskap har i flere måneder forsøkt å komme til bunns i det de kaller «et målrettet angrep». De er fremdeles usikre på hvem som står bak.

På onsdag sa USAs utenriksminister, Rex Tillerson, imidlertid at han var «sikker på at angrepene var målrettede».

I oktober beskyldte USAs president, Donald Trump, ifølge New York Times også Cuba for å stå bak angrepene. Uttalelsen hans stred mot resten av departementet, som gjentatte ganger har sagt at de ikke vet hva årsaken til sykdommene er, eller hvem som stod ansvarlig.

- Jeg tror Cuba er ansvarlige. Jeg tror det. Det var et uvanlig angrep, men ja, jeg tror Cuba er ansvarlige, sa han på en pressekonferanse i høst.

Etter at han uttalte seg om saken, gikk flere i Trumpadministrasjonen ut og bekreftet presidentens mistanker. USAs sikkerhetsminister, John F. Kelly, sa at angrepene umulig kan ha skjedd uten Cubas viten, og at de derfor må ha hatt makt til å stoppe dem, skriver CNN.

Ifølge ABC News avviser Cuba at de står bak angrepene. De går så langt som å kalle Trumpadministrasjonens utsagn «bevisste løgner».

Tillerson svarte med å si at øyas myndigheter vet hvem som står bak angrepet, og at de vet hvordan de skal stoppe det.

Uvisst relasjon

Legene vet heller ikke spesifikt hvordan ofrene pådro seg seg endringer i den hvite substansen eller hvordan endringene relateres til de andre symptomene de opplever, men endringen er funnet i alle de 24 pasientene.

Elisa Konofagou, professor i biomedisinsk ingeniørfag ved Columbia universitet, mener det er usannsynlig at de aukustiske bølgene som amerikanske myndigheter mener skadet ofrene faktisk endrer den hvite substansen i hjernen.

- Jeg ville blitt veldig overrasket om det er tilfellet, sier hun, og legger til at ultralyd ofte brukes i moderne medisin.

Mange er friskmeldt
Det var først i august at de ansatte ved den amerikanske ambassaden i Cuba rapporterte om at de hørte uvanlige lyder rommene de oppholdt seg i.

ABC News skriver at de fleste pasientene som ble utsatt for lyden har gått igjennom rehabilitering og andre behandlinger, og at de fleste nå er friske. Noen er imidlertid fremdeles syke og har pådratt seg permanente skader.

Selv om legene hele tiden har visst at pasientene gikk igjennom en mild, men traumatisk hjerneskade, har de ikke før nå klart å sette fingeren på hvilke endringer som ble gjort i hjernen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer