Altaelva:

Fant «monsterlaks»: - Vanvittig svær

Thormod Nilsen fikk seg et sjokk da han oppdaget en enorm laks ved elvebredden. - Har aldri sett større, sier den erfarne fiskeren om funnet.

STORLAKS: Laksen Thormod Nilsen fant ved bredden av Altaelva var 142 centimeter lang, og så tung at han måtte slepe den opp på land. Foto: Geir-Arne Nilsen
STORLAKS: Laksen Thormod Nilsen fant ved bredden av Altaelva var 142 centimeter lang, og så tung at han måtte slepe den opp på land. Foto: Geir-Arne Nilsen Vis mer
Publisert

I forrige uke fikk Thormod Nilsen (74) seg en overraskelse, da han skulle undersøke hva som hadde tiltrukket seg en mengde kråker til munningen av Altaelva.

Nilsen kan fortelle at han har lang erfaring med fiske i både elv og hav, da han kom bort til elvekanten fikk han se noe han har sett mange ganger før - en død laks.

Men denne laksen hadde han imidlertid aldri sett maken til.

- Jeg har aldri sett større laks før. Det er helt utrolig at den kunne reke rundt i fjæra, sier Nilsen til Dagbladet.

KRÅKEMAT: Thormod Nilsen bor tilfeldigvis slik til at han fikk øye på at kråkene hadde noe for seg i munningen av Altaelva. Foto: Geir-Arne Nilsen.
KRÅKEMAT: Thormod Nilsen bor tilfeldigvis slik til at han fikk øye på at kråkene hadde noe for seg i munningen av Altaelva. Foto: Geir-Arne Nilsen. Vis mer

Nilsen veide siden den døde og noe oppspiste laksen til godt over 20 kilo, men mener det er god grunn til å tro at den opprinnelig var langt tyngre

- Den veide 24 kilo da vi veide den, men en ekspert skrev til meg at han trodde den hadde vært godt over 30 kilo da den fortsatt levde, sier Nilsen.

Saken ble først omtalt av avisa iFinnmark.

FØLGER ETTER: Idet fiskeren skal dra opp en tunfisk på nærmere 20 kilo, dukker haien opp. Video: Kameraone. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Vanvittig svær fisk

Lengden på fisken tilsier at anslaget på 30+ kilo sannsynligvis stemmer, forteller Nilsen.

- Den var 142 centimeter lang, en vanvittig svær fisk, da sier det seg nesten selv at den må ha vært over 30 kilo, forklarer Nilsen.

Såpass til rugg var laksen at Nilsen slet med å få fraktet den.

- Jeg klarte ikke løfte den opp sjøl, så jeg måtte slepe den for å få den lenger inn på land, sier Nilsen.

LANG: 142 centimeter målte far og sønn Nilsen monsterlaksen til å være. Det indikerer at den sannsynligvis var godt over 30 kilo på sitt største. Foto: Geir-Arne Nilsen.
LANG: 142 centimeter målte far og sønn Nilsen monsterlaksen til å være. Det indikerer at den sannsynligvis var godt over 30 kilo på sitt største. Foto: Geir-Arne Nilsen. Vis mer

For å få videre hjelp kontakte han sønnen Geir-Arne Nilsen (40).

- Ja han ringte, og så ble vi enige om at det var greit å få både målt og veid den. Så da fikk vi den på vekta, målte lengde og tok skjellprøver, sier den yngre Nilsen til Dagbladet.

Større enn rekordlaks

Også Geir-Arne har lang fartstid i Altaelva, og han fortelle at han tidligere har bistått i arbeid med å blant annet forske på yngel i elva, samt jobbet som guide.

Likevel har aldri han sett noe på størrelse med farens funn.

- Nei, jeg har funnet mye stort, men aldri så stort, sier Nilsen, som også kan informere om at den største laksen som er tatt på flue i Norge var 26,7 kilo.

SJELDEN: Laks på denne størrelsen er ikke ukjent, men tilhører fortsatt det ytterst sjeldne, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Geir-Arne Nilsen
SJELDEN: Laks på denne størrelsen er ikke ukjent, men tilhører fortsatt det ytterst sjeldne, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Geir-Arne Nilsen Vis mer

Den var det Ulf-Arne Jungård Nilsen, også fra Alta, som tok i 2008, ifølge iFinnmark.

Laksen som Thormod fant har altså etter alt å dømme vært betraktelig større da den kom opp til Altaelva i vår, mener både far, sønn og lakseeksperter.

- Sånn sett er det et viktig bevis. Det er jo disse laksene som fiskerne drømmer om, og her er beviset på at de finnes i Altaelva, sier Geir-Arne videre.

- Sliter seg helt ut

Audun Rikardsen er professor ved Universitet i Tromsø, og kan mer enn de fleste om laksen i Altaelva.

Han beskriver Nilsens funn som av det sjeldne.

- Nå er jo Altaelva ei elv som er kjent for mye stor og fin laks, men det er sjelden du får en så stor laks ja, sier Rikardsen til Dagbladet.

Ifølge laksens oppdager, Thormod, ble det vanskelig for Norsk institutt for naturforskning (NINA) å anslå alderen på fisken ut ifra skjellprøvene, da disse var blitt noe skadet.

Rikardsen på sin side mener imidlertid at man kan anslå at laksen må ha vært rundt ti år gammel.

- De er stort sett 3 til 4 år når de svømmer ut i sjøen, og en så stor en må nok nesten ha vært ute i mer enn 5 år, så man kan anta at den var rundt 9-10 år, sier Rikardsen.

EKSPERT: Audun Rikardsen har mer kompetanse på laks enn de fleste, og er ikke i tvil om at Nilsens funn er blant de sjeldne. Foto: Universitetet i Tromsø
EKSPERT: Audun Rikardsen har mer kompetanse på laks enn de fleste, og er ikke i tvil om at Nilsens funn er blant de sjeldne. Foto: Universitetet i Tromsø Vis mer

Laksen er neppe eldre, mener Rikardsen, for det blir sjelden mer enn én gyting på større hannlaks.

- De hannlaksene som er så store, de er sjefene på gyteplassen og forsvarer det deretter. De sliter seg helt ut for å seg et knull, for å si det sånn, sier lakseeksperten lattermildt.

- Så de store laksene dør nesten alltid fordi de har slåss mye, fortsetter Rikardsen, og forklarer at dette kan være gunstig, ettersom den døde storlaksen kan være god gjødsel for elva.

Rikardsen mener også at man kan benytte kvalifisert gjetning for å anslå hvor stor laksen kan ha vært.

- Man sier som regel at for alt over én meter, så kan du legge på ti kilo for hver tiende centimeter. En fisk på 130 centimeter veier cirka 30 kg, og så videre, men det gjelder ikke helt når de kommer opp i den størrelsen her, sier Rikardsen.

- Men rundt 35 kilo vil jeg tippe at den har vært, med litt kvalifisert gjetning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer