Fant monsterveps: - Ikke vanlig

Pippip Ferner fikk brått selskap av monstervepsen.

GIGAVEPS: - Summingen hørtes nesten ut som en fugl, forteller Pippip Ferner til Dagbladet. Video: Pippip Ferner. Vis mer
Publisert

Dagbladet skrev nylig om geithamsen - også kalt monsterveps - som er tilbake etter å ha vært utryddet her til lands i nesten 100 år.

Den er dobbelt så stor som vanlig veps, stikket er vondere og plagene varer ofte lengre enn vanlige vepsestikk.

Det var nettopp denne typen veps Pippip Ferner så da hun var på besøk hos en venninne i Sandvika. Etter å ha observert at vepsen fløy under en hagepute ble venninnene nysgjerrige.

- Ikke skvetten

- Vi snudde på puta for å se hvorfor, da kom hele bolet til synet. Det er ikke vanlig at man får kikke nedi et slikt bol, så vi ble interesserte og fascinerte. Vi skjønte fort at det ikke handlet om en vanlig veps, den var svær og summingen hørtes nesten ut som en fugl, forteller hun.

- Ble dere skremt av synet?

- Nei, jeg er ikke så veldig skvetten. Vi forholdt oss rolig, og flyttet oss litt tilbake da vepsen var i nærheten siden den sikkert følte seg truet. Da vi fjernet puta med hele bolet var den tydelig forvirret for hvor familien var. Den bare fløy rundt, den stakk ingen, og var ikke hissig mot oss svarer Ferner.

OVERRASKET: En kanadisk familie blir overrasket da det åpner et vepsebol. Video: Newsflare. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen. Vis mer

Seksjonsleder for skadedyr i Folkehelseinstituttet fortalte om vepsens til Dagbladet tidligere i sommer. Den skal ikke bære med seg virus eller smittsomme sykdommer, og den «jakter» ikke mennesker.

- Geithamsen er aktiv om kvelden, i motsetning til vanlig veps. Og de som har vært i nærheten, beskriver at den lager en mørk summelyd. Dronningene er over tre centimeter lange, dobbelt så store som vepsen folk flest kjenner, forklarte hun.

- Gjør vondt

Overinspektør Arnstein Staverløkk i Norsk institutt for naturforskning (NINA) hadde sitt første nærmøte med monstervepsen for to år siden, da han fotograferte et vepsebol.

Han fikk et stikk i nakken.

VEPS: Hvert partallsår er vepseår, ifølge Anticimex - slik blir du kvitt dem. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

- Jeg har blitt stukket mye av jordveps. Det gjør vondt, men går som regel over med en gang. Denne smerten var vondere og varte i to døgn. Nakken hovna skikkelig opp, beskrev han opplevelsen da til Dagsavisen/Moss Dagblad.

De siste ukene skal det være konstatert geithams flere steder i landet.

Den er tidligere observert så langt nord som til Dovre og vest til Sogn og Fjordane.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer