Fant morderens blod?

Politiet skal ha funnet blod som ikke tilhører noen av de tre drepte i Orderud-familien, på åstedet i Sørum. Fullstendig DNA-analyse av blodet kan nå ha løst mordgåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de fire siktede i trippel-drapsaken har nylig avgitt blodprøver. I løpet av neste uke vet politiet trolig om én av dem kan nagles til åstedet - eller om gjerningsmannen fortsatt går løs.

Politiet vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om blodsporet.

- Hvor har du dette fra? Jeg kan ikke kommentere spørsmålet ditt i det hele tatt, sier vikarierende politimester i Romerike, Asbjørn Gran.

Knuste rute

Den eller de som trengte seg inn i kårboligen natt til lørdag 22. mai, og deretter skjøt ned og drepte Anne Orderud Paust og foreldrene hennes, knuste trolig ei rute i verandadøra på baksiden av huset.

Det kan være i den forbindelse at gjerningspersonen skar seg og begynte å blø. Selv om vedkommende bar hansker, kan en glassbit ha trengt gjennom materialet og påført ham eller henne et rift.

En liten glassbit med en nesten usynlig blodpartikkel kan være nok til å felle trippelmorderen.

Etter hva Dagbladet forstår, tok Kripos-teknikerne et enormt antall blodprøver på åstedet. Disse skal nå ha vært til analyse.

Trolig har politiet kjørt en foreløpig DNA-test på alle blodprøvene. Slik testing er mindre kostnadskrevende og tidkrevende enn full DNA-analyse, men gir ikke mer enn 98 prosent treffsikkerhet.

Full DNA, som krever både tid og penger, fungerer i hovedsak som fellende bevis i retten.

DNA er kroppens «fingeravtrykk», og unikt fra person til person. DNA-molekylene finnes i alt fra hårstrå og hudvev til blod, spytt og sæd.

Bekreftelsen

Politiet fikk trolig den endelige bekreftelsen om det nye blodfunnet tidlig denne uka.

De fire siktede har alle frivillig avgitt blodprøver. Politiet skal ha fått gjennomført disse blodprøvene i løpet av de to-tre siste dagene.

Det er grunn til å tro at analysene er klare en gang i løpet av neste uke.

Etter hva Dagbladet forstår, utelukker ikke politiet at blodet kan vise seg å tilhøre en ukjent person.

- Vi mener fortsatt at det er mer enn 50 prosent sannsynlig at alle de fire siktede har medvirket aktivt til trippeldrapet - selv om ingen av dem nødvendigvis må ha skutt de tre, sier Asbjørn Gran til Dagbladet.

Muligheten for en ukjent gjerningsperson vil i så fall velte politi-teorien om at Per Kristian Orderud var hovedmannen som også utførte drapet på sin familie.

Salongbordet

Politiet sitter også på andre tekniske bevis nå. Salongbordet ved Orderud gård skal være til analyse hos Kripos, etter at etterforskerne fant en betydelig grop som man tror stammer fra et skudd.

Som kjent har både Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød forklart at en 22-kalibret pistol, som ekteparet Orderud skal ha bestilt, gikk av ved et uhell lille julaften.

Vådeskuddet skal ha skadd både salongbordet og et litografi som hang på veggen.

Romerikes Blad har fått bekreftet at noen ved navn Orderud leverte litografiet til ny innramming hos en Lillestrøm-forretning i januar.

Ifølge Lars Grønnerøds forsvarer Steinar Wiik Sørvik har Grønnerød nå forklart at skuddet meget vel kan ha skjedd om ettermiddagen.

- Min klient hørte ikke selve skuddet. Men han fikk høre om skuddet etter at selskapet var over og de andre gjestene gått. Ifølge Grønnerød snakket de fire siktede sammen om skuddet, sier Wiik Sørvik. Politiet skal også ha sikret seg kuler fra det andre antatte drapsvåpenet, en revolver 38 kaliber.

Lars Grønnerød ble i forrige uke med politiet til et sted ved Sollihøgda, der han skal ha skutt på blink mot et tre. Han påviste treet, og politiet har trolig tatt ut kulene. Dette vil politiet foreløpig ikke bekrefte. Grønnerød hevder Per Kristian Orderud kjøpte dette våpenet av ham i mars/april.