INNSJØER: Slik ser studieforfatterne for seg at enorme innsjøer kan dannes på Jupiters måne Europa, som er dekket is av is og trolig skjuler et enormt hav av flytende vann. Foto: Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Univ. of Texas at Austin.
INNSJØER: Slik ser studieforfatterne for seg at enorme innsjøer kan dannes på Jupiters måne Europa, som er dekket is av is og trolig skjuler et enormt hav av flytende vann. Foto: Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Univ. of Texas at Austin.Vis mer

- Fant mulig sted for liv på Jupiter-måne

Forskere hevder de har funnet enorme innsjøer nær overflaten på Europa, noe som kan øke sjansene for liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Funn av en enorme innsjøer nær isoverflaten på Jupiters måne Europa kan være et sted med riktige forhold for utenomjordisk liv, ifølge en ny studie som publiseres i førstkommende utgave av tidsskriftet Nature.

Forskerne har gransket merkelige strukturer, kjent som kaosterreng på overflaten, som kan indikere at vannet fra havet på månen er nærmere overflaten enn først antatt enkelte steder, og at dette kan øke sjansene for at det finnes liv på den bitende kalde månen.

- Dette kan representere et habitat for liv, og det kan finnes mange slike innsjøer i de grunne delene av Europas skall, skriver hovedforfatter av studien, dr. Britney Schmidt ved University of Texas at Austins institutt for geofysikk.

Det finnes hundrevis av slike strukturer spredt omkring på overflaten, men forklaringer på hva de er og hvordan de dannes har vært sprikende.

MODERPLANETEN: Europa er Jupiters fjerde største måne, og en ledende kandidat for jakta på utenomjordisk liv. De fleste planetforskere tror den glatte overflaten som består av is skjuler et dypt hav. Og der det er vann kan det være liv, som vi kjenner det fra jorda. Foto: AFP/NASA/JPL/UNIVERSITY OF ARIZONA/SCANPIX
MODERPLANETEN: Europa er Jupiters fjerde største måne, og en ledende kandidat for jakta på utenomjordisk liv. De fleste planetforskere tror den glatte overflaten som består av is skjuler et dypt hav. Og der det er vann kan det være liv, som vi kjenner det fra jorda. Foto: AFP/NASA/JPL/UNIVERSITY OF ARIZONA/SCANPIX Vis mer

- Det ser ut som knust is. Se på Europa som en gigantisk isbrem som flyter på et globalt hav, med en skikkelig steinete kjerne, sier planetforsker Paul Schenk ved Paul Schenk ved the Lunar and Planetary Institute i Houston

Vann=liv? Europa er litt mindre enn vår egen måne, men har en overflate av is som er svært glatt og uten særlig kraterdannelser. Det betyr at den lille kloden er geologisk aktiv, med prosesser som kontinuerlig sørger for å sparkle og jevne ut det øverste laget.

Denne «asfalteringen» er en av flere grunner til at de fleste planetforskere lenge har trodd at det befinner seg et hav av flytende vann under isen, som blir holdt varm på grunn av tidevannskrefter fra Jupiter som knar månen som en stressball.

Og hvor det er flytende vann, er det muligheter for liv som vi kjenner det fra jorda. Vann blir ansett for å være en av de klare hovedforutsetningene for at den riktige organiske kjemien skal utvikle seg og bli levende.

- Mer beboelig Et av de store og viktige spørsmålene er hvor tykt Europas islag er. Den nyoppdagede innsjøen befinner seg under is som blir svakere, kollapser, fryser til og fører til de spesielle formasjonene i landskapet. Prosessen bidrar til å blande salter fra overflaten inn i vannet under, og skaper en« mekanisme kan overføre næringsstoffer (...) overflaten», ifølge forskerne.

- Materialet som sirkuleres inn i havet kan gjøre havet på Europa enda mer beboelig enn vi har trodd. Innsjøene kan være habitater i seg selv, sier Britney Schmidt ifølge Space.com.

LIV PÅ EUROPA? En ny studier hevder å ha funnet bevis for en enorm innsjø på størrelse med Storbritannia under Jupiter-månen Europas isoverflate. Funnet og omstendighetene rundt øker sjansene for at forholdene ligger til rette for at liv kan eksistere her, ifølge studieforfatterne. Ytterlig informasjon om dette blir presentert på en pressekonferanse hos NASA i kveld. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
LIV PÅ EUROPA? En ny studier hevder å ha funnet bevis for en enorm innsjø på størrelse med Storbritannia under Jupiter-månen Europas isoverflate. Funnet og omstendighetene rundt øker sjansene for at forholdene ligger til rette for at liv kan eksistere her, ifølge studieforfatterne. Ytterlig informasjon om dette blir presentert på en pressekonferanse hos NASA i kveld. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer

- En oppfatning har vært at dersom islaget er tykt, så er det dårlig nytt for biologien. Det kan bety at overflaten ikke kommuniserer med sjøen under. Men nå ser vi bevis for at det likevel kan interagere. Det kan gjøre Europa og sjøen mer beboelig, ifølge Schmidt.

Forskerne gransket bilder tatt av romsonden Galileo, og ved å sammenlikne med liknende formasjoner på jorda utviklet de en modell for å forklare hvordan dette kan dannes på Europa.

Ikke endelig bevist Konklusjonen ble dermed at det ligger en innsjø med like mye vann De store sjøene i Nord-Amerika under overflaten i en av formasjonene de gransket. Dette kan løse flere motstridende observasjoner og hypoteser som både antyder at isen er tykk og tynn.

I Thera Macula, en av regionene som ble gransket i studien, anslår studien at innsjøen bare befinner seg tre kilometer under overflaten.

- Det er den eneste overbevisende modellen som passer til alle observasjonene. For min del sier det ja, det er riktig svar, mener Robert Pappalardo ved NASAs seksjon for planetvitenskap i en uttalelse.

LEVER I GIFT: De siste årene har det vist seg at liv kan overleve og blomstre de utroligste steder på jorda, blant annet rundt slike kokende ventiler på havbunnen som spyr ut giftige stoffer. Tilsvarende hydrotermale skorsteiner kan tenkes å forsyne mikroorganismer på Europa med energi og næring. Foto: NOAA
LEVER I GIFT: De siste årene har det vist seg at liv kan overleve og blomstre de utroligste steder på jorda, blant annet rundt slike kokende ventiler på havbunnen som spyr ut giftige stoffer. Tilsvarende hydrotermale skorsteiner kan tenkes å forsyne mikroorganismer på Europa med energi og næring. Foto: NOAA Vis mer

En endelig bekreftelse for om denne innsjøen eller andre skjuler seg under Europa-isen vil ikke foreligge før den er blitt gransket av romsonder. En rekke oppdrag til Jupiter og dens måner er på planleggingsstadiet, og enda flere ligger fortsatt i drømmelandskapet.

Sistnevnte inkluderer blant annet roboter som skal kunne smelte seg gjennom isen og navigere seg rundt i havene på jakt etter livsformer.

Ikke spekkhoggere Liv på Europa, dersom det finnes, er trolig ikke fiskeliknende eller særlig avansert. De fleste astrobiologer tror det vil dreie seg om encellede mikroorganismer som likner bakterier eller arkebakterier på jorda.

Enkelte arter, såkalte ekstremofile, har vist seg å være ekstremt hardføre, og greier å trives under de hardeste og verste forhold her på jorda som potensielt kan likne tilstandene under isen på en eller flere måner i solsystemet.

Det er blant annet blitt funnet bisarre mikroorganismer langt under isen på Antarktis, og bugnende økosystemer rundt kokende ventiler som spyr ut ammoniakk og metan på bunnen av verdenshavene.

DYPT HAV?  Nøyaktig hva som skjuler seg under islaget på Europa er ikke godt kjent. Her er to ulike modeller. Grafikk: NASA
DYPT HAV? Nøyaktig hva som skjuler seg under islaget på Europa er ikke godt kjent. Her er to ulike modeller. Grafikk: NASA Vis mer

Liv har også funnet en løsning på andre problemer. Bakterien Deinococcus radiodurans, som er døpt «Conan the Bacterium», er verdens tøffeste, og tåler blant annet at DNA-et bombarderes av dødelig stråling.

Mange muligheter for liv Europa er ikke den eneste kloden som kan huse liv. Også Saturns måne Enceladus har trolig et flytende hav under isen, og nye observasjoner av Titan antyder en mulighet for at det også kan være tilfelle der.

Titan har også innsjøer av flytende metan på overflaten, noe som har ført til spekulasjoner om det kan være grobunn for livsformer med en radikalt annerledes og alternativ kjemi som ikke krever vann.

Til neste år kommer forskere kanskje ett skritt videre i spørsmålet om Mars kan ha hatt - eller har - liv. I slutten av november skytes NASAs Mars Science Laboratory og roveren «Curiosity» opp til den røde planeten, og skal lete etter spor ved hjelp av instrumenter som blant annet er testet av et norskledet forskningsteam på Svalbard.

SPRUTER UT: Saturns måne Enceladus skjuler trolig også et hav av flytende vann under isen. Også denne er en kandidat for mulig utenomjordisk liv. Foto: REUTERS/NASA/JPL/Space Science Institute/SCANPIX
SPRUTER UT: Saturns måne Enceladus skjuler trolig også et hav av flytende vann under isen. Også denne er en kandidat for mulig utenomjordisk liv. Foto: REUTERS/NASA/JPL/Space Science Institute/SCANPIX Vis mer
INNSJØ? Thera Macula er et av de såkalte kaosterrengene som ble gransket i studien, hvor forskerne mener isen skjuler en enorminnsjø. Fargene viser den topografiske høyden relativt til det øvrige terrenget, hvor lilla og rødt er høyest. Foto: Paul Schenk/NASA
INNSJØ? Thera Macula er et av de såkalte kaosterrengene som ble gransket i studien, hvor forskerne mener isen skjuler en enorminnsjø. Fargene viser den topografiske høyden relativt til det øvrige terrenget, hvor lilla og rødt er høyest. Foto: Paul Schenk/NASA Vis mer