LITE BERØRT AV TIDENS TANN: Arkeologene bak funnet i Luxor omtaler det de har oppdaget som svært velbevart. Foto: Xinhua/Sipa USA/NTB Scanpix
LITE BERØRT AV TIDENS TANN: Arkeologene bak funnet i Luxor omtaler det de har oppdaget som svært velbevart. Foto: Xinhua/Sipa USA/NTB ScanpixVis mer

Fant mumie og eldgamle skatter i 3500 år gammel grav: - En eksepsjonell dag

Arkeologisk gjennombrudd i den egyptiske byen Luxor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to tiår siden oppdaget den tyske geologen Federica Kampp to gravkamre i nekropoliset Dra' Abu el-Naga'.

Hun lot imidlertid innholdet i kamrene forbli uberørt, og det var først i år egyptiske myndigheter valgte å iverksette en utgravning, ifølge Reuters.

Det samme nyhetsbyrået kunne i dag meddele at har gitt resultater.

FANT SHABTIER: Disse små figurene ble funnet inne i gravplassen. Foto: AFP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix
FANT SHABTIER: Disse små figurene ble funnet inne i gravplassen. Foto: AFP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix Vis mer

Gullbelagte møbler

Funnene inkluderer en mumie, flere skjeletter og en rekke eldgamle skatter, deriblant 36 små shabtier (små gravfigurer. red.anm.) og et mindre antall gullbelagte møbler.

Arkeologene oppdaget også en statue av en kvinne ved navn Isis Nefret. Dette er trolig mora til den gravlagte.

- Dette er en eksepsjonell dag, sier Egypts antikvitetsminister Khaled al-Anany, ifølge Sky News.

VEGGMALING: - De er utrolig vakre, sier arkeologen Zahi Hawass om veggmalingene i den nyåpnede graven i Luxor. Her viser Mustafa al-Waziri, byens direktør for antikviteter, fram maleriene. Foto: AFP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix
VEGGMALING: - De er utrolig vakre, sier arkeologen Zahi Hawass om veggmalingene i den nyåpnede graven i Luxor. Her viser Mustafa al-Waziri, byens direktør for antikviteter, fram maleriene. Foto: AFP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix Vis mer

Sjeldent godt bevart

Samtidig skriver The Independent at det arkeologiske funnet trolig stammer fra mellom 1550 og 1290 år f. Kr.

I egyptisk sammenheng er det innenfor det 18. egyptiske dynasti, en epoke der blant annet Tuthankamon og dronning Hatshepsut hadde sin regjeringstid, noe gravens velbevarte veggtegninger også tyder på.

- De er utrolig vakre, og helt typisk for det 18. dynastiet. Det ser ut som at det ble malt i går, sier den berømte arkeologen Zahi Hawass til The Independent, for så å legge til:

- Etter min mening kan dette være den best bevarte graven oppdaget i Dra' Abu el-Naga' i løpet av det siste århundret.

Har slitt økonomisk

Det er i så fall godt nytt for Egypt.

Opprøret i 2011, påfølgende uroligheter og en rekke terrorangrep har rammet landets viktige turistindustri, og minister Khaled al-Anani håper på at nye arkeologiske funn kan bidra til at verden ser Egypt i et mer positivt lys.

Og at det igjen bidrar til flere tilreisende og økt billettsalg.

- Så lenge vi tjener nok penger, har vi ikke noe problem. Hvis vi ikke gjør det, må vi balansere hvor mye ressurser vi bruker på vedlikehold og hvor mye vi bruker på utgraving, sier Khaled al-Anani til The Independent.