Fant mystisk kvinnelik

ÅL (Dagbladet): Politiet utelukker ikke at den ukjente kvinnen som ble funnet, mystisk gravlagt på kirkegården på Ål, er et drapsoffer. Etterforskerne undersøker nå om likfunnet har noen sammenheng med en kvinnelig asylsøker som ble meldt savnet for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en underlig sak. Vi holder alle muligheter åpne. På det området på kirkegården der liket ble funnet, har det ikke vært gravlagt en kvinne på over 40 år, sier lensmann Sverre L. Moestue.

Liket, som trolig er en kvinne, bærer preg av å ha ligget i jorda i om lag to år. Politiet går nå gjennom savnetsaker fra 1998 fram til i dag.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, vil det undersøkes om det finnes noen sammenheng mellom likfunnet og en kvinnelig kosovoalbansk asylsøker som ble meldt savnet i Hallingdal for to år siden.

Kvinnens ektemann skal ha meldt kvinnen i 30-åra savnet. Hun skal ha bodd på asylmottaket på Torpo turistsenter, omtrent 20 kilometer sør for Ål.

Disse undersøkelsene er helt i startfasen, men etter det Dagbladet erfarer er det mye som er uklart omkring savnetmeldingen. Det er usikkert om familien til kvinnen fremdeles befinner seg i Norge, om hun fremdeles er meldt savnet, eller om hun kom til rette.

- Det første som slo meg var at det ikke skulle være noe lik på det stedet. Kan det ha vært et drap? Kan det være en forskrudd person som bevisst har valgt å legge liket i vigsla jord? Foreløpig holder vi alle muligheter åpne, sier Mostue.

Fikk støkk

Liket ble funnet ved 13-tida torsdag av kirketjener Ivar O. Medgard. Han innrømmer at han fikk seg en skikkelig støkk. Han begynte i jobben for bare to måneder siden, og er fortsatt under opplæring.

- Jeg skulle grave opp ei ny grav med en mini-gravemaskin. Alt forløp normalt. Jeg kom så dypt som ned til den gamle kista, gikk nedi grava, krafset litt og jevnet til kantene. Plutselig raste det ut noe fra jordbakken, forteller Medgard.

Han satte seg tilbake i gravemaskinen og stakk skuffen nedi for å få med seg de siste jordrestene.

- Jeg tok en skikkelig skuff, svingte den til siden og la den på haugen ved siden av. Da oppdaget jeg at det var en menneskekropp jeg hadde gravd opp. Det var fryktelig ekkelt, sier Medgard, som løp rett inn til kirkevergen.

- Jeg har aldri sett noe liknende før. En hodeskalle eller et lårbein er ikke et unormalt syn for oss, men et helt skjelett, liggende mellom to graver er helt spesielt, sier Medgard.

Lå på siden

Liket har trolig ligget mellom to festegraver, som sist ble åpnet i 1993. Kirkevergen utelukker derfor at det kan være levningene etter noen av de gravlagte som ble funnet torsdag.

- Skjelettet var helt intakt og hadde rester av vev igjen. Det tyder på at det ikke kan ha ligget der særlig lenge, sier Kjellfred Dekko.

Flere sider ved likfunnet var så spesielle at kirkekontoret valgte å kontakte lensmannen.

  • Liket lå ikke i kiste. Det var heller ingen plastduk rundt liket, slik det pleier. Liket lå på siden.
  • Liket lå mellom to graver på et område der ingen kvinne har vært begravd på over 40 år.
  • Liket lå like under torva, noe skrått ned i bakken. Det hadde blitt et søkk i bakken over funnstedet, men det var ikke så synlig at noen hadde lagt merke til det tidligere.
  • Liket var ikledd en lys skjorte, en sokk, og det som kan likne på en strømpebukse. Det er beregnet til å være om lag 160 cm langt.

Makabert

- Regelen er at det skal være minimum en meter med jord over kistene. Dette liket må ha ligget bare 20 til 50 centimeter under bakken. Jeg har ingen naturlig forklaring på hvordan det kunne skje. Enten er det gjort en stor, grov feil ifra vår side, eller så er liket lagt der med overlegg, sier Dekko.

Kirkevergen utelukker ikke at det kan ha vært et likklede på liket.

- Det kan ha vært et likklede, men det er litt merkelig. Likkleder er laget av et stoff som forvitrer veldig fort, sier han.

Siden likfunnet ble gjort torsdag ettermiddag, har kirkekontoret vært sterkt preget av den makabre hendelsen.

Fredag skulle det være en ny begravelse, og kirkevergen har gjort sitt for å skape et mest mulig fredfylt inntrykk.

- Dette er alvorlig for oss, og ikke minst for pårørende. Folk har kommet til kirkegården for å se til at alt står bra til med gravstedene, sier Dekko.

Ål er ei jordbruksbygd med 4700 innbyggere. Kiregården ved har 2100 gravplasser.

Kripos inne

Det ble gjort en foreløpig undersøkelse av liket på Rettsmedisinsk institutt i Oslo i går. Identifiseringseksperter er involvert i saken, og trolig vil det sentrale saknetregisteret bli trålet. Professor dr. med. Per Holck ved anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo skal undersøke liket i morgen.

- Jeg kan ikke si noe mer om undersøkelsen før jeg har sett nærmere på saken. Målet er å kunne si noe om kjønn, alder, kroppshøyde og eventuelle skader, i håp om at det kan hjelpe politiet med identifiseringen, sier Holck til Dagbladet.

Hvis det viser seg at noen har begravet liket på kirkegården med overlegg, framstår det også som et mysterium hvordan det kunne skjedd uten at noen har oppdaget det. Gravstedet ligger på baksiden av kirka, men en vei går like nedenfor. Fra Hotell Hallingdølen er det også fritt utsyn til kirkegården.

Kvinnen som skal ha blitt meldt savnet fra Torpo for om lag to år siden, bodde trolig på Ål statlige asylmottak. Der er Bjørn Thorsen mottaksleder:

- Det hender at enkelte forsvinner herfra. Det er som regel folk som har fått avslag på søknaden om asyl. Vanlig prosedyre for oss er da å melde personen forsvunnet til politiet, kommunen og UDI, sier Thorsen. Han husker ingen spesiell, mystisk forsvinning to år tilbake i tid.

- Men dette er en forferdelig trist historie, sier han. Asylmottaket i Ål har i dag over 145 asylanter fra 14 nasjoner.

- FRYKTELIG EKKELT: Kirketjener Ivar O. Medgard fant det mystiske liket da han skulle grave en ny grav ved Ål kirke. Det har ikke vært gravd i denne delen av kirkegården på ni år. - Det var fryktelig ekkelt, sier Medgard til Dagbladet. >