Fant «mystiske bygninger» i ørkenen med Google Earth

- Jeg har ikke den fjerneste anelse hva det kan være, sier CIA-veteran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha lest nyheter om en ny sporingsstasjon for satellitter, gikk tidligere CIA-analytiker Allen Thompson inn på Google Earth for å finne installasjonen i det sørvestlige Kina. Han fant den ikke.

Etter litt snoking kom han imidlertid over noe annet merkelig, melder Wired.com. Et stort anlegg med uvanlig utseende ved oasebyen Kashgar i Taklamakanørkenen. Thompson, som har over 20 års erfaring i spion- og etterretningsbransjen, «har ikke den fjerneste anelse» om hva det kan være.

- Men det er omfattende. Strukturene er ganske store og merkelige, og ble bygget i et utrolig høyt tempo, sier han til nettstedet.

Du kan sjekke selv: Ved å klikke her (krever Google Earth) kan du se deg rundt og bla i gamle satellittbilder over området.

Et bilde fra 18. oktober 2009 viser ingenting annet enn et goldt ørkenområde. Det neste tilgjengelige bildet, tatt 22. juni 2011, viser noen få bygninger og påbegynte veier. Og bare fem måneder senere er området tettpakket av ulike strukturer.

Wired og Thompson, som tidligere har funnet mulige missilfasiliteter i Iran og «kolossale strukturer» i den kinesiske ørkenen, ber leserne om hjelp til å identifisere hva anlegget kan være.

De fleste spekulasjonene går så langt ut på at det er industrielt og relativt hverdagslig.

«Dette er bare enda en industrisone satt opp ved Kashgar, denne gangen nær flyplassen. Byen har fått prioritet som en spesiell økonomisk sone,» skriver en person i kommentarfeltet.

«Den U-formede tingen ser ut som en normal lagringsgreie for landbruket. Vi har dem over hele midtvesten,» skriver en annen.

«Det er sannsynligvis en hemmelig ubåtbase,» er blant de mer spøkefulle forslagene, med henvisning til arkene i katastrofefilmen «2012».

STORT: Veien som går langs anlegget er ca. 1,6 km lang. Skjermdump: Google Earth
STORT: Veien som går langs anlegget er ca. 1,6 km lang. Skjermdump: Google Earth Vis mer