Fant mystiske meldinger fra fortida i en statue

Under opprydningen etter jordskjelvet i Christchurch fant en kranfører to kapsler som kan ha ligget skjult i 144 år.

SPENTE: Borgermester Bob Parker (venstre) står ved siden av kurator Anthony Wright ved museet i Canterbury med en av «tidskapslene» som ble funnet i statuen av John Robert Godley. Foto: AFP PHOTO / MARTY MELVILLE / SCANPIX
SPENTE: Borgermester Bob Parker (venstre) står ved siden av kurator Anthony Wright ved museet i Canterbury med en av «tidskapslene» som ble funnet i statuen av John Robert Godley. Foto: AFP PHOTO / MARTY MELVILLE / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordskjelvet i Christchurch i forrige uke førte til enorme ødeleggelser i byen med 400 000 innbyggere.

240 mennesker er enten bekreftet omkommet eller savnet etter jordskjelvet, som målte 6,3 på Richters skala. Fortsatt lever fortvilte mennesker i usikkerhet om hva som har skjedd med sine nærmeste.

Innbyggerne i byen har imidlertid fått «inspirasjonen de trenger i sin mørkeste tid», som borgermester Bob Parker uttalte etter et spektakulært funn i går.

Kan være 144 år gamle Foran katedralen midt i byen raste en statue av byens grunnlegger, John Robert Godley, sammen under skjelvet.

Nøyaktig en uke etter skjelvet fant en kranfører to mystiske kapsler og en glassflaske med et pergament som hadde ligget gjemt inne i sokkelen til Godley-statuen.

Allerede nå kan man slå fast at kapslene inneholder beskjeder. To ord er synlig på en sammenrullet papirrull, det er de engelske ordene «by» og «erected» (kan bety «bygget», avhengig av sammenhengen).

Kapselene med de ennå ukjente beskjedene kan ha blitt plassert i sokkelen til statuen ved flere anledninger. Statuen ble først oppreist i 1867, men ble flyttet i 1918 og 1933. Meldingene fra fortida har altså minst ligget der i minst 78 år og kan ha ligget der så lenge som 144 år.

- Sendt fra himmelen Musemsdirektør Anthony Wright kan fortelle at at redningsarbeidere har funnet en tredje kapsel som lå gjemt inne i et kors som falt ned fra den store katedralen i byen.

- Vi har ingen anelse om hva som er inne i kapselen fra katedralen. Første oppgave nå blir å sikre papiret som er funnet i den halvveis knuste glassflasken, sier Wright til The Press.

Videre sier han at kapslene lukter blåmuggost.

- Folk vil elske å vite hva som står på beskjedene, sier Wright.

Borgermester Parker er ikke mindre entusiastisk når han snakker om meldingene fra fortida som dukket opp akkurat da byen trengte det.

- Dokumentene kan gi innsikt i visjonene til nybyggerne som grunnla byen vår. Det virker nærmest som disse meldingene er sendt fra himmelen for å inspirere oss i vårt mørkeste øyeblikk, sier Parker.

SOKKELEN: I sokkelen på denne statuen ble de mystiske beskjedene funnet. Nå starter arbeidet med å sikre beskjedene og finne ut hva grunnleggerne av Christchurch ønsket å fortelle framtida. Foto: AP Photo/Rob Griffith/Scanpix
SOKKELEN: I sokkelen på denne statuen ble de mystiske beskjedene funnet. Nå starter arbeidet med å sikre beskjedene og finne ut hva grunnleggerne av Christchurch ønsket å fortelle framtida. Foto: AP Photo/Rob Griffith/Scanpix Vis mer