Fant én million år gammelt liv på Svalbard

Styrker troen på liv på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det internasjonale forskningsteamet AMASE har funnet levende mikrober som kan være én million år gamle i en frossen vulkan på Svalbard.

Funnet indikerer liv på mars.

Fanget i isen

- Vi har oppdaget mikrobiologiske oaser i naturlige rør med blåis i en vulkan på Svalbard. Dette er ekstremt tøffe omgivelser hvor man ikke skulle forvente levende organismer, sier Hans E. F. Amundsen fra Physics Geological Processes (PGP) ved Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Sverrefjellvulkanen på nordkysten av Spitsbergen døde ut for ca én million år siden. Vannet i vulkanrøret kan være like gammelt, og mikrobene i isen kan ha blitt fanget da vannet frøs. Tester viser at prøvene ikke er forurenset av moderne bakterier.

Liknende vulkaner på Mars

Ifølge vitenskapelig leder for AMASE, Andrew Steele fra Carnegie Institution of Washington, finnes slike isfylte vulkanrør sannsynligvis også på Mars og vil kunne være et tilholdsted for liv.

De vulkanske bergartene i Sverrefjellvulkanen er ifølge forskerne det eneste stedet på Jorda der man har funnet karbonatmineraler som tilsvarer mineralene i Mars-meteoritten ALH84001. Forskerne skal fortsette å studere Sverrefjellvulkanen for å forsøke å forstå mer av geologien på Mars.

LETTE OG FANT: Forskere lette og fant liv via et rør ned i Sverrevulkanen på Svalbard. Foto: Kjell Ove Storvik/AMASE
LETTE OG FANT: Forskere lette og fant liv via et rør ned i Sverrevulkanen på Svalbard. Foto: Kjell Ove Storvik/AMASE Vis mer

AMASE (Arctic Mars Analog Svalbard Expedition), utvikler biosensorteknologi som skal kunne finne liv på Mars, og er finansiert av blant andre den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Les mer om prosjektet her og mer om letingen etter liv på Mars på NASAs sider.

LIV: Mikrobene som har overlevd i den frosne, gamle vulkanen er trolig en million år gamle.
EKSTREME FORHOLD: Mikrobene på Svalbard har overlevd i tøffe forhold. Finnes liv også i frosne vulkaner på Mars?