Fant naboene fastklemt

FJALER (Dagbladet): De voldsomme kreftene fra jord- og steinraset knuste huset og presset ekteparet Odd og Oddny Vassliås, som lå i sengene sine, opp mot taket. Etter to timer klarte naboer og andre hjelpemannskaper å berge dem ut av husrestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ekteparet, begge 56 år gamle, lå i går kveld til observasjon på intensivavdelingen ved Sentralsykehuset i Førde. Oddny Vassliås hadde fått bekkenbrudd og ellers moderate skader. Odd Vassliås var lettere skadd.

Vil flytte

De ble begge brutalt vekket av raset klokka 07.40 i går morges. Huset ble feid vekk fra grunnmuren og knust av massene. Garasjen og fire biler fikk også hard medfart.

Ingen av naboene kjente til at det tidligere er gått ras i Bortheimsvik i Fjaler i Sogn og Fjordane.

- Det er helt utrolig at det har gått bra, og at de lever begge to. Jeg er skjelven ennå. Nå vil jeg ikke bo her mer, sier Turid Straume. Hun våknet ti meter fra huset som ble truffet.
- Jeg trodde først det var tordenvær, så kom min sønn Tommy André (8 1/2) inn på soverommet mitt. Han fortalte at nabohuset hadde flyttet seg. Vi løp ut på tunet og så det svarte jordraset som hadde laget en 100 meter lang vei ned fra fjellet. Nabohuset var knust til pinneved, forteller Turid Straume.

I soverommet

Hun ringte til Fjaler lensmannskontor og fikk raskt hjelp derfra. Naboene i det lille bygdesamfunnet Bortheimsvik samlet seg rundt huset til ekteparet Vassliås.

- Vi fikk snart kontakt med dem. Jeg snakket mest med fruen i huset. De var i soverommet. Heldigvis hadde vi en gravmaskin på tomta. I tillegg brukte vi motorsag, kubein og det utstyret vi fant i nærheten, forteller nabo Edvin Jørgensen.

- Store smerter

Etter at de hadde klart å fjerne deler av veggen, taket og loftsgulvet, kunne de se ekteparet. Odd Vassliås lå fremdeles i senga, mens kona Oddny lå ved siden av senga. De var klemt fast helt opp mot taket.

- Vi klarte å få henne ut først. Ti minutter seinere hadde vi også fått ham ut. De hadde store smerter, sier Edvin Jørgensen.

Strømmen gikk i nabohusene og veien inn til nabobygda Bortheim ble sperret. Tre hus og ni mennesker ble evakuert i går. Geologer kom fram til stedet i går ettermiddag. De vil fortsette sine undersøkelser i dag.

Raset er trolig utløst av store vannmengder. Jord- og steinmassene hadde løsnet fra fjellet som reiser seg majestetisk rett opp for husklyngen nede ved sjøen.

VITNER: Naboene Edvin Jørgensen og Turid Straume sier at ekteparet Vassliås var heldig som overlevde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer