OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: - Barkassen må heves - og utstilles. Den er et viktig minne fra den dramatiske krigen i Narvik, sier forfatteren Alf R. Jacobsen.  Foto: FRANK BANG
OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: - Barkassen må heves - og utstilles. Den er et viktig minne fra den dramatiske krigen i Narvik, sier forfatteren Alf R. Jacobsen. Foto: FRANK BANGVis mer

Fant naziminne ved Narvik

Norske dykkere kan ha funnet vraket av den tyske motorbåten som hadde en sentral rolle under den brutale senkingen av panserskipet Eidsvold ved Narvik den 9. april 1940.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Barkassen, som er en type lettbåt på krigsskip, ble oppdaget av to hobbydykkere som i juni 2003 var nede på 34 meters dyp i en fjordarm utenfor havna i Narvik.

FAKTA En tilsvarende barkasse - eller sjalupp - ble for ti år siden lokalisert på 34 meters dyp utenfor Narvik.Panserskipet Eidsvold lå til anker utenfor Framnesodden ved innseilingen til havna i Narvik, da det første av 10 tyske krigsskip tidlig om morgenen den 9.april kom glidende innover fjorden. Kommandørkaptein Odd Willoch ga ordre til å avfyre varselsskudd mot jageren Wilhelm Heidekamp. Skipet gjorde holdt. Forhandleren Gerlach kom over i en barkasse, og overrakte Willoch et ultimatum om å overgi seg. At tyskeren ga beskjed om det norske svaret allerede i form av en rakett som ble sendt opp fra barkassen mens han var på vei tilbake, har i ettertid vært betraktet som lite ridderlig. Nordmennene mistet på denne måten viktige minutter, som kunne brakt Eidsvold i posisjon til å forsvare seg. 177 mann mistet livet, bare åtte overlevde da hun ble truffet av tre torpedoer. Tragedien betraktes som innledningen til slaget om Narvik.

Bare 300 meter unna hadde det norske panserskipet nådeløst blitt sprengt i lufta av tre tyske torpedoer klokka 04.45 om morgenen den dagen krigen kom til Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn