Baluba i Oslo-skolen

Fant ni lovbrudd

Statsforvalteren har avdekket ni lovbrudd etter tilsyn i Utdanningsetaten i Oslo. Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen sier hun kjente til funnene fra før.

IKKE ENIG: Marte Gerhardsen er uenig i beslutningen om å utsette heldagsprøve lagt til 16.april da elevene i videregående fortsatt hadde hjemmeundervisning. Video: Oslo kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utdanningsnytt er først til å omtale konklusjonen fra tilsynet Dagbladet fortalte om tidligere i vår.

Temaet for tilsynet har vært internkontroll og skolemiljø i Oslo-skolen.

Statsforvalterens tilsyn har nå avdekket ni lovbrudd som Oslo kommune må svare på i løpet av mai måned.

  • Oslo kommune har ikke gjort alle som arbeider på skolen tilstrekkelig kjent med hvem de skal varsle til hos skoleeier i alvorlige tilfeller eller i saker der ansatte har mistanke om eller kjennskap til at en elev blir krenket av en i ledelsen på skolen.
  • Oslo kommune har ikke en rutine som i tilstrekkelig grad sikrer at de ansatte dokumenterer hva som er gjort for å oppfylle plikten til å varsle i den enkelte saken.
  • Oslo kommune har ikke tilstrekkelige rutiner for at skolen og skoleeier gjennomfører undersøkelser som med rimelighet kan forventes.
  • Oslo kommune har ikke gjort det tydelig hvem som skal iverksette og gjennomføre undersøkelser i skolemiljøsaker, dersom noen i skolens ledelse krenker.
  • Oslo kommune og skolen iverksetter og gjenomfører ikke alltid undersøkelser så raskt som saken tilsier.
  • Oslo kommune har ikke tilstrekkelige rutiner for å dokumentere hva som blir gjort for å oppfylle plikten til å undersøke i den enkelte sak.
  • Oslo kommune følger ikke i tilstrekkelig grad med på om varslingene og undersøkelsene gjennomføres i henhold til regelverket.
  • Oslo kommune setter ikke inn tilstrekkelige tiltak for å endre praksis på undersøkelsesplikten på tidspunktet for tilsynet.
  • Oslo kommune følger ikke i tilstrekkelig grad opp om iverksatte tiltak har tilstrekkelig effekt for å sikre regeletterlevelse.

Oslo-skolen har stått i hardt vær etter Dagbladets gjentatte avsløringer om lønnsfest, konsulentbruk og hyppig ansettelser av nye direktører på millionlønn.

Avdramatiserer

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen er avdramatiserer konklusjonen fra Statsforvalteren.

- Jeg har bare rukket å lese den fort, men så vidt jeg kan se gir den en god beskrivelse av utfordringer vi har, og arbeidet vi har startet for å etablere bedre systemer for å sikre at elevene våre har det trygt og godt på skolen. Som det står i rapporten ønsket vi tilsynet velkommen fordi det kan hjelpe oss i arbeidet, sier hun til Utdanningsnytt.

Hun legger til at funnene primært peker på områder som det allerede jobbes med i Utdanningsetaten.

- Alle som har vært gjennom en omorganisering eller to vet at det tar litt tid før alt har falt på plass. Rett etter at vi hadde lansert ny organisasjonsmodell førte koronaen oss alle til hjemmekontor og der har vi vært siden, sier Marte Gerhardsen.

Opposisjonen i Oslo var positive til tilsynet da Dagbladet først omtalte det.

- Oslo-skolen blir plukket fra bit for bit. Nå må vi til bunns i om Oslo kommune gjør jobben sin som skoleeier, og om elevene får den undervisningen de har krav på etter loven, sa Mehmet Kaan Inan (H) til Dagbladet.

Han er utdanning- og kulturpolitisk talsperson i Oslo Høyre.

Oslo kommune har nå frist til 28. mai med å svare på den foreløpige rapporten fra Statsforvalteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer