TIL SLAGS: Dette er ett av maleriene som politiet fant på en minnebrikke i et kamera hos en av de pågrepne. Det viser det stjålne bildet som er tatt ut av rammen hengt opp på en vegg. Deretter er fotografert for å vise dette til mulig kjøpere, tror politiet. Tilsammen ni bilder ble funnet i løpet av etterforskningen, alle fra det samme kunsttyveriet. Foto: Politiet
TIL SLAGS: Dette er ett av maleriene som politiet fant på en minnebrikke i et kamera hos en av de pågrepne. Det viser det stjålne bildet som er tatt ut av rammen hengt opp på en vegg. Deretter er fotografert for å vise dette til mulig kjøpere, tror politiet. Tilsammen ni bilder ble funnet i løpet av etterforskningen, alle fra det samme kunsttyveriet. Foto: PolitietVis mer

Fant ni malerier, 50 flasker rødvin og innbruddsverktøy på loft

Tre menn varetektsfengslet i Oslo etter milliontyveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): To menn fra Albania og en mann fra Frankrike er varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for en rekke grove tyverier i hovedstaden.

Oslopolitiet opplyser i en pressemelding at de pågrep en mann i 30-åra 15. januar. Mobiltelefonen han hadde på seg viste seg å stamme fra et grovt tyveri fra en person i Oslo sentrum.

Avslørt av eget kamera
Da politiet undersøkte mannens bopel fant de et maleri i kjøleskapet som stammet fra et grovt tyveri i en bolig på Frogner i Oslo fra desember i fjor. Mannen hadde også falsk pass.

- Vi fant også et kamera hjemme hos ham. Minnekortet på kameraet avslørte bilder av malerier hengt opp uten rammer. Vi tror bildene var tatt for å vise til potensielle kjøpere, sier etterretningssjef og politiførstebetjent Geir Ellefsen ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.no.

Ved hjelp av bildene på minnekortet sporet politiet opp mannen som viste seg å være fornærmede i saken. Fem dager senere i etterforskningen, den 20. januar, pågrep politiet to andre menn, også de i 30-åra, i en leilighet i Oslo.

SLAGBOR: Politiet mener dette slagboret har vært brukt i de grove tyveriene.
SLAGBOR: Politiet mener dette slagboret har vært brukt i de grove tyveriene. Vis mer

Millionmalerier
I leiligheten kom politiet over noen oppsiktvekkende funn.

I en loftsbod fant de ni malerier til som stammet fra det samme milliontyveriet på Frogner i desember i fjor. I tillegg fant de 50 flasker rødvin, som stammet fra et tyveri fra en restaurant i Bygdøy Allé på nyttårsaften.

- Noen av maleriene hadde små skader. De ble taksert til godt over en million kroner, sier Ellefsen, som forteller at eieren av maleriene var en svært fornøyd mann da det ble klart at maleriene kom tilbake i hus igjen.

NØKKELFIL-MASKIN: Politiet mener de tre nå varetektsfengsla personene var godt organiserte. Hjemme hos to av dem fant blant annet en maskin til å file nøkler med. Foto: Politiet
NØKKELFIL-MASKIN: Politiet mener de tre nå varetektsfengsla personene var godt organiserte. Hjemme hos to av dem fant blant annet en maskin til å file nøkler med. Foto: Politiet Vis mer

- Ikke førstereisgutter
Men om ikke det er nok kunne politiet også ta med seg masse innbruddsverktøy som elektrisk slagbor, en stor slegge og en maskin for filing av nøkler.

- Dette er ikke akkurat førstereisgutter når det gjelder grove tyverier. Vi fant tungt utstyr og en egen nøkkelfil-maskin. Vi mener de var godt organiserte, sier Ellefsen.

De to pågrepne albanerne er fra før også varig utvist fra Norge. To av mennene er kjent for politiet fra tidligere straffbare forhold. Politiet utelukker ikke flere beslag og pågripelser i kjølvannet av etterforskningen.

VERKTØY: Brekkjern, skrujern, hansker og et elektrisk slagbor ble funnet på loftet. Foto: Politiet
VERKTØY: Brekkjern, skrujern, hansker og et elektrisk slagbor ble funnet på loftet. Foto: Politiet Vis mer