Fant norsk skjelett fra 1100-tallet i en brønn

- Utrolig spennende.

Bilde av skjelettet som ble avdekket i en gammel brønn under en arkeologisk undersøkelse i Sverresborg i 1938. Skjelettet ble den gangen ikke undersøkt før brønnen ble fylt igjen. 17. oktober i år ble skjelettet avdekket på nytt. Foto: Gerhard Fischer / Riksantikvaren / NTB scanpix
Bilde av skjelettet som ble avdekket i en gammel brønn under en arkeologisk undersøkelse i Sverresborg i 1938. Skjelettet ble den gangen ikke undersøkt før brønnen ble fylt igjen. 17. oktober i år ble skjelettet avdekket på nytt. Foto: Gerhard Fischer / Riksantikvaren / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksantikvaren er i ekstase etter at et skjelett funnet på Sverresborg museum har blitt datert til 1100-tallet. Alt tilsier at det er et skjelett omtalt i kongesagaene.

- Dette er utrolig spennende resultater. Her har arkeologien bekreftet hendelsene i kongesagaen, sier riksantikvar Jørn Holme, om analysene av skjelettfunnet fra 17. oktober.

Skjelettet ble funnet i brønnen på Sverresborg museum i Trondheim. Ifølge kong Sverres saga ble en birkebeiner dumpet i brønnen i 1197. Analyser daterer skjelettet til 1100-tallet.

Mann mellom 35 og 40 år Videre analyser av beinrestene viser at levningene er etter en mann i 35-40-årsalderen. Kroppen sluttet å puste for mer enn 800 år siden.

- Vi er rimelig sikre på at skjelettet i brønnen kan knyttes til de dramatiske fortellingene i sagaen da Sverresborgen ble ødelagt, sier riksantikvaren.

Skulle forgifte vannforsyningen I sagaen om kong Sverre blir det skrevet at en død mann ble kastet i brønnen etter at baglerne inntok borgen. Dette ble, slik riksantikvaren sier det, trolig gjort for å forgifte vannforsyningen til borgen. I kongesagaene står det.

«Baglerne tok alt gods som var i Borgen, og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i til den var full. De kalte bymennene ut for å bryte ned alle steinveggene helt til grunnen før de ga seg. Alle kongens langskip brente de før de dro bort. Etter dette tok de veien til Opplanda igjen. De synes de hadde skaffet seg bra med gods på denne ferden.»

Funnet i 1938 Nå har en altså funnet mannen som ble kastet i brønnen. Det kunne blitt klart langt tidligere - for skjelettet ble funnet allerede i 1938.

- Skjelettet ble først oppdaget i 1938, da i forbindelse med en arkeologisk undersøkelse ledet av arkitekt Gerhard Fischer og Sigurd Tiller, sjef for Folkemuseet på Sverresborg, melder riksantikvaren.

Men skjelettet ble aldri undersøkt, før brønnen så ble fylt igjen. En ny utgraving avdekte skjelettet i oktober, og onsdag ble det klart at en trolig har funnet levninger som er omtalt i Sverres saga, kongesagaen skrevet av islandske Karl Jonsson.

(NTB)

Ifølge en første analyse er det levninger fra 1100-tallet etter en mann i 35-40-års-alderen. Foto: NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) / NTB scanpix
Ifølge en første analyse er det levninger fra 1100-tallet etter en mann i 35-40-års-alderen. Foto: NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) / NTB scanpix Vis mer