Fant norsk skjelett fra 1100-tallet i en brønn

- Utrolig spennende.

Bilde av skjelettet som ble avdekket i en gammel brønn under en arkeologisk undersøkelse i Sverresborg i 1938. Skjelettet ble den gangen ikke undersøkt før brønnen ble fylt igjen. 17. oktober i år ble skjelettet avdekket på nytt. Foto: Gerhard Fischer / Riksantikvaren / NTB scanpix
Bilde av skjelettet som ble avdekket i en gammel brønn under en arkeologisk undersøkelse i Sverresborg i 1938. Skjelettet ble den gangen ikke undersøkt før brønnen ble fylt igjen. 17. oktober i år ble skjelettet avdekket på nytt. Foto: Gerhard Fischer / Riksantikvaren / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Riksantikvaren er i ekstase etter at et skjelett funnet på Sverresborg museum har blitt datert til 1100-tallet. Alt tilsier at det er et skjelett omtalt i kongesagaene.

- Dette er utrolig spennende resultater. Her har arkeologien bekreftet hendelsene i kongesagaen, sier riksantikvar Jørn Holme, om analysene av skjelettfunnet fra 17. oktober.

Skjelettet ble funnet i brønnen på Sverresborg museum i Trondheim. Ifølge kong Sverres saga ble en birkebeiner dumpet i brønnen i 1197. Analyser daterer skjelettet til 1100-tallet.

Mann mellom 35 og 40 år Videre analyser av beinrestene viser at levningene er etter en mann i 35-40-årsalderen. Kroppen sluttet å puste for mer enn 800 år siden.

- Vi er rimelig sikre på at skjelettet i brønnen kan knyttes til de dramatiske fortellingene i sagaen da Sverresborgen ble ødelagt, sier riksantikvaren.

Skulle forgifte vannforsyningen I sagaen om kong Sverre blir det skrevet at en død mann ble kastet i brønnen etter at baglerne inntok borgen. Dette ble, slik riksantikvaren sier det, trolig gjort for å forgifte vannforsyningen til borgen. I kongesagaene står det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer