Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant ny måne rundt Pluto

Oppdaget av romteleskopet Hubble.

LYSSVAK: Den nyoppdagede månen, midlertidig døpt P4, er den minste av Plutos nå fire kjente måner. Foto: NASA, ESA, Z. Levay (STScI)
LYSSVAK: Den nyoppdagede månen, midlertidig døpt P4, er den minste av Plutos nå fire kjente måner. Foto: NASA, ESA, Z. Levay (STScI) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dvergplaneten Pluto har mer selskap enn tidligere trodd: En fjerde måne. Oppdagelsen ble gjort 28. juni av romteleskopet Hubble, som rettet øynene mot den dypfryste eks-planeten i Kuiperbeltet for å se etter eventuelle ringsystemer, opplyser NASA.

Med en diameter på mellom 13 og 34 km er P4 - et midlertidig navn inntil astronomer kommer på noe bedre - den minste naturlige satellitten så langt oppdaget rundt Pluto. Til sammenlikning er diameteren til den største månen, Charon, 1200 km.

- Jeg synes det er bemerkelsesverdig at Hubbles kameraer greide å se et så lite objekt fra en avstand på over fem milliarder kilometer, sier Mark Showalter ved SETI-instituttet i California, som var ansvarlig for dette observasjonsprogrammet med romteleskopet.

P4s omløpsbane ligger mellom månene Nix og Hydra, som begge ble oppdaget av Hubble i 2005.

Pluto, som inntil 2006 var solsystemets niende planet, har aldri blitt besøkt av romsonder. Oppdagelsen av P4 ble gjort i forbindelse med forberedelser til «New Horizons» som etter planen skal suse forbi i 2015.

- Dette er en fantastisk oppdagelse. Nå vet vi at det er en ytterligere måne i Pluto-systemet, og vi kan planlegge nærmere observasjoner i løpet av forbiflyvningen, sier New Horizon-forsker Alan Stern i en pressemelding.

I likhet med vår egen måne, tror forskerne at P4 og de tre andre månene rundt Pluto ble dannet etter at dvergplaneten kolliderte med et annet stort objekt en gang i solssystemets barndom.

BROKET FORTID: Pluto-systemet med fire kjente måner ble trolig dannet etter at Pluto kolliderte med et annet stort objekt. Charon, den største månen, har en diameter som tilsvarer nesten to tredjedeler av Plutos. Grafikk: NASA, ESA/A. Feild (STScI)
BROKET FORTID: Pluto-systemet med fire kjente måner ble trolig dannet etter at Pluto kolliderte med et annet stort objekt. Charon, den største månen, har en diameter som tilsvarer nesten to tredjedeler av Plutos. Grafikk: NASA, ESA/A. Feild (STScI) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!