Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant ny måne

Astronomene gjorde store øyne da de oppdaget det som kan være Jupiters syttende måne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitenskapsmennene ved universitetet i Arizona og på Smithsonians Minor Planet Centre fant det som trolig er en ny måne, mens de så etter kometer og astroider. De trodde først månen var en asteroide, og døpte den 1999 UX18. Men forskerne ble mistenksomme da de så at den ikke oppførte seg som astroider flest, men mer som en komet.

Den nye månen er bare fem kilometer i diameter, og er dermed den minste månen som er funnet i omløp rundt de store planetene i solsystemet. Den forrige månen som ble oppdaget rundt Jupiter var Leda. Den ble funnet i 1974, og var nummer seksten i rekken. Dersom nyoppdagelsen skulle vise seg å være en måne, vil den altså bli den syttende månen i kretsløp rundt Jupiter.

Den endelige bekreftelsen vil ikke komme før om noen måneder. Akkurat nå er Jupiter for nære sola til at vitenskapsmennene kan gjøre videre undersøkelser.

Her kan du lese mer om Jupiter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media