Fant ny planet?

Astronomene mener at det fins ni planeter i vårt solsystem. Men nå har de funnet en asteroide som kan tilhøre planet nummer ti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Asteroiden har fått navnet Varuna, etter hindu-mytologiens navn på herren over universet. Varuna ble først sett i november i fjor av amerikanske astronomer som deltar i Spacewatch-prosjektet for kartlegging av asteroidebeltene.

Asteroidene er tusenvis av små himmellegemer som streifer omkring i verdensrommet, og som en dag kan komme til å treffe jorda. Ett av formålene med Spacewatch er å gi et så tidlig forvarsel som mulig, hvis en slik trussel skulle dukke opp.

Varuna

Varuna er kulerund og har en diameter på 900 kilometer. Den er dermed ikke så mye mindre enn Charon, en måne med diameter på 1.200 kilometer som går i bane rundt Pluto, den ytterste av de ni kjente planetene i vårt solsystem.

Inntil 1992 var Pluto og Charon de to eneste kjente objektene i Kuiper-beltet, en eldgammel ring av iskalde himmellegemer. Men etter dette er det ved hjelp av kraftige teleskoper oppdaget mer enn 400 andre objekter i beltet.

Oppdagelsene er dels gjort fra observatorier på jorda, som for eksempel Isaac Newton-teleskopet på La Palma i Kanariøyene, og dels fra det amerikanske romobservatoriet «Hubble». Arbeidet er beskrevet på

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer