Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fant nye bevis mot Kongo-nordmennene i Uganda

Oppdaget skarpskyttervåpen, falske FN-uniformer og falskt SIG ID-kort etter razzia.

SAMARBEIDER: Dagbladet kan i dag avsløre at etterforskningsleder Roger Wavara har samarbeidet med ugandisk etterretning i etterforskningen mot nordmennene. Foto: Espen Røst
SAMARBEIDER: Dagbladet kan i dag avsløre at etterforskningsleder Roger Wavara har samarbeidet med ugandisk etterretning i etterforskningen mot nordmennene. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Et unikt samarbeid mellom etterretnings-organisasjonene til Kongo og Uganda har framskaffet nytt materiale som kan bli brukt som bevis mot de to nordmennene som er tiltalt for drapet på sin kongolesiske sjåfør.

Den demokratiske republikken Kongo og Uganda er tidligere bitre fiender, og var i krig så seint som i 2003, men Dagbladet kan i dag avsløre at etterretningstjenestene i de to landene har funnet sammen i saken mot de to nordmennene.

Store øyne
Tidligere i sommer gjennomførte den ugandiske etterretningstjenesten External Security Organisation (ESO) en razzia i huset som Tjostolv Moland (28) og hans 27-årige venn har brukt som bolig i Kampala i Uganda.

Der gjorde de en rekke oppsiktsvekkende funn:

• FN-luer og navnemerker med flere forskjellige navn.

• Et skarpskyttergevær.

• ID-kort fra sikkerhetsselskapet SIG (Special Intervention Group). På ID-kortene er det bilder av den norske 27-åringen. På et av kortene står mannens ekte navn. På det andre står dekknavnet John Hunt.

• En leketøyspistol.

• Diverse militærstøvler og andre militæreffekter.

Spionasje
Razziaen ble gjennomført i et gjestehus i Kampala som nordmennene brukte som bolig.

Moland har tidligere fortalt Dagbladet at han har bodd i Uganda i flere år. 27-åringen skal aldri ha flyttet til landet, men skal derimot ha besøkt det ved en rekke anledninger.

Moland startet sikkerhetsselskapet SIG-Uganda i Kampala. Et selskap som blant annet utfører livvaktoppdrag. Kongolesiske påtalemyndigheter mener de to nordmennene var på jobb i Kongo da de drepte sjåføren sin.

De er blant annet tiltalt for spionasje. Det er tidligere blitt spekulert i om nordmennene jobbet som agenter for Uganda. Disse spekulasjonene kommer i et merkelig lys nå som det er klart at ugandisk etterretning samarbeider med Kongo i etterforskingen av saken.

Rapport
Funnene i Kampala framgår av en ugandisk etterretningsrapport som er oversendt kongolesisk etterretningstjeneste. Dagbladet har sett rapporten, der det også er bilder av funnene til de ugandiske agentene, men Dagbladet fikk ikke lov til å videreformidle agentenes bilder.

Rapporten er sendt til de militære påtalemyndigheten i Kongo som skal føre saken mot de to nordmennene.

Etterforskingsleder Roger Wavara har tidligere uttalt at han har nye beviser i saken som han ikke vil avsløre før rettssaken starter. Muligens er det funnene fra razziaen han siktet til. Wavara besvarte i går kveld ikke Dagbladets henvendelse.

Det er ikke bekreftet noen dato for rettssaken, men det er ventet at den vil starte i neste uke.

FLERE BEVIS: Dette ble funnet på de to nordmennene da de ble arrestert i mai. Foto: Esoen Røst
FLERE BEVIS: Dette ble funnet på de to nordmennene da de ble arrestert i mai. Foto: Esoen Røst Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media