Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Fant nyresvikt hos coronasyke barn

Rundt halvparten av sykehusinnlagte barn med coronavirussykdom viser tegn på nedsatt nyrefunksjon, viser ny studie fra London.

CORONAVIRUS: SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: AP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: SARS-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

I en fersk studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, presenterer britiske forskere funn som viser at en stor andel av sykehusinnlagte barn med covid-19 utvikler akutt nyreskade.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Studien omfatter 52 barn som har vært lagt inn på Great Ormond Street-sykehuset i London fra 25. mars 2020.

Ifølge forfatterne er studien den første, i hvert fall i Storbritannia, som viser at omtrent halvparten av sykehusinnlagte barn med coronavirussykdom viser tegn på nedsatt nyrefunksjon.

Mer enn en fjerdedel av barna oppfylte de diagnostiske kriteriene for akutt nyresvikt, opplyser forskerne.

Advarer

Under covid-19-pandemien har Great Ormond Street-sykehuset fungert som et stort regionalt henvisningssenter og håndtert de fleste sykehusinnlagte pasienter med mistenkt eller bekreftet infeksjon med coronaviruset SARS-CoV-2 i Nord-London.

«Våre data framhever viktigheten av overvåkning av nyrefunksjonen hos alle sykehusinnlagte barn med covid-19, samtidig som man unngår faktorer som forverrer nyreskaden, som dehydrering og bruk av nefrotoksiske medikamenter», advarer forskerne.

De britiske forskerne understreker at barn og unge med covid-19 generelt sett klarer seg betydelig bedre enn voksne, med en dødelighetsrate på under én prosent rapportert i tidlige studier.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: REUTERS/File Photo Vis mer

I Norge, som har hatt langt mindre virussmitte enn Storbritannia, har bare et fåtall coronasmittede barn hatt behov for sykehusbehandling.

- Viktig

- Studier som denne er viktige for å skaffe ny kunnskap om covid-19-sykdommen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Helsedirektoratets mann synes imidlertid ikke resultatene kommer uventet.

- Det er ikke overraskende at barn, som blir så syke at de trenger sykehusinnleggelse for covid-19 også får utfall i nyrefunksjonsprøver gitt at det også tidligere er rapportert om en sammenheng mellom SARS-CoV-2 og nyresvikt. Dette viruset påvirker kroppens organsystemer på mange ulike måter som foreløpig bare er delvis kartlagt, påpeker Nakstad.

Immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo påpeker at Great Ormond street-sykehuset i London er et av verdens beste barnesykehus.

- Så det de kommer med er solid. Dette er interessante funn, og ikke så overraskende heller, tatt i betraktning at viruset finner reseptoren den er avhengig av også i nyrene, sier Spurkland.

4. juni omtalte Dagbladet en studie som viser at oppsiktsvekkende mange covid-19-pasienter i New York har fått nyresvikt.

I denne studien fant forskerne at hele 33,9 prosent av samtlige pasienter med covid-19 og 78 prosent av 236 intensivpasienter utviklet akutt nyresvikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!