OVERVÅKNINGSBILDER: Livløse mennesker ligger på t-banestasjonen Lubjanka, hvor den første bomben smalt. Foto: AP Photo/SCANPIX
OVERVÅKNINGSBILDER: Livløse mennesker ligger på t-banestasjonen Lubjanka, hvor den første bomben smalt. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

Fant nytt bombebelte på t-banen i Moskva

Var udetonert. Stenger deler av mobilnettet av frykt for nye terroraksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Russiske myndigheter sier de har funnet et bombebelte med rundt 1,5 kilo sprengstoff, som ikke gikk av under dagens selvmordsangrep i Moskva.

Bomben, som ble funnet om bord en av de sprengte vognene på stasjonen Park Kulturij, ble båret av den samme selvmordsbomberen, og var mye kraftigere enn den som gikk av, melder Life.ru.

De siste tallene viser 36 drepte og 37 skadde etter eksplosjonene på de to t-banestasjone. Dette er et av tidenes mest omfattende terroranslag mot metroen i den russiske hovedstaden.

- Jeg var i nabovognen da jeg hørte eksplosjonen. Dørene på vognen ved siden av ble bokstavelig talt vrengt utover. Minimum 15 personer omkom med en gang, sier et øyenvitne til life.ru.

Tsjetsjenske opprørere tar på seg ansvaret, ifølge CNNs korrespondent Matthew Chance.

Brukte trolig mobiltelefonMyndighetene sier handlingen ble utført av to kvinnelige selvmordsbombere. Politiet har sikret kroppsdeler, inkludert hoder, av de mulige gjerningspersonene, og sier til life.ru at det trolig blir mulig å indentifisere dem.

På nåværende tidspunkt jobber etterforskerne ut i fra en teori om at bombene ble fjernutløst ved å ringe til selvmordsbombernes mobiltelefoner. Alle basestasjonene for mobilnettet har derfor blitt slått av i t-banesystemet for å unngå flere terrorhandlinger.
Den første ekplosjonen, som fant sted på stasjonen Lubjanka, fant sted da vogndørene åpnet seg, og folk begynte å gå av og på toget, sier politiet til den russiske avisen. Eksplosjonen ødela vogn to og tre i settet.

Svært blodige og sterke bilder fra åstedet viser døde og hardt skadde mennesker inne i de revnede vognene.

- Trykkbølgen fra eksplosjonen spredte seg til tredje og første vogn — taket, sidene av vognen og utgangene ble ødelagt, sier etterforskere på stedet til Life.ru.

- Togføreren ble også skadd. Han er i sjokk, men er ikke alvorlig skadd, fortsetter etterforskeren som ønsker å være anonym overfor den russiske avisen.

Fant nytt bombebelte på t-banen i Moskva

Myndighetene gransker også overvåkningsbilder av de mulige selvmordsbomberne, melder lokale medier.

- Glad jeg spaserteEksplosjon to rystet stasjonen Park Kulturij 49 minutter seinere. 13 personer ble drept og 17 alvorlig skadd. Statoil-ansatte Ståle Vikra (51) pleier vanligvis å gå av her når han skal på jobb.

- Jeg er glad for at jeg valgte å spasere i dag, sier Vikra til Dagbladet.

- Det er denne banen jeg pleier å ta til og fra jobb, men været var såpass fint, så jeg valgte å spasere. Det vil jeg nok gjøre en del framover også, sier han.

TerrorutsattOgså den norske studenten Kaja Meyenberg Tangen (20) pleier å ta t-banenlinjen, døpt «Den røde pilen», forbi begge terrorstasjonene.

- Jeg bruker å ta den til jobben i andre enden av byen, men jeg kommer meg nok ikke dit i dag. Du føler deg litt utrygg, sier hun til Dagbladet.

I åra etter 1977 har Moskvas t-banesystem, et av verdens travleste, blitt rammet av en rekke terrorangrep. Tangen sier hun ikke er redd.

Utenriksdepartementet sier de ikke har fått melding om skadde eller drepte nordmenn. De tar nå aktivt kontakt med alle registrerte norske borgere i landet.

- Fortsetter kampen mot terrorRusslands president Dmitrij Medvedev har innkalt til et krisemøte og beordret skjerping av sikkerheten rundt all transport i landet.

- Vi kommer til å fortsette vår kamp mot terrorister. Vi kommer til å være nådeløse og kompromissløse, sa han under innledningen av møte.
Presidenten har beordret at familiene til de omkomne og skadde i terroraksjonen skal få all den hjelpen de trenger fra staten.

Han er samtidig opptatt av at t-banenettet i Moskva går tilbake til normal drift så fort som mulig.

- Med en gang vi er ferdig med tekniske undersøkelser på stedet, kommer vi til å sette i gang trafikken igjen. Byen skal ikke være skadelidende lenge på grunn av disse handlingene.


Foto: REUTERS/Nikolai Korchekov
Foto: REUTERS/Nikolai Korchekov Vis mer