Fant nytt kulehull på Orderud gård

Her er Tore Sandbergs nye avsløringer.

KULEHULL: Sandberg hadde med seg en del av døra. MMS-foto: Harald S. Klungtveit
KULEHULL: Sandberg hadde med seg en del av døra. MMS-foto: Harald S. Klungtveit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG  (Dagbladet.no): Privatetterforsker Tore Sandberg presenterer i dag det han har kalt nye og viktige bevis i Orderud-saken på journalistkonferansen Skup i Tønsberg.

- Det var Anne som var målet, ikke foreldrene, sa Sandberg fra scenen.

Sandberg mener altså at det er Anne Orderud Paust som var målet fra drapshandlingene, og ikke Per Orderuds foreldre, Marie og Kristian Orderud, som politiet har lagt til grunn.

Hun ble i løpet av det siste året hun levde forsøkt drept ved to anledninger.

Privatetterforskeren viste fram en dør med et kulehull som ikke har vært en del av politiets etterforskning. Kulehullet skal ha blitt funnet rett etter at politiet friga åstedet, og før noen andre  flyttet inn der.

Sandberg sa også at to personer han hadde snakket med om saken hadde dødd kort tid etter.

- Jeg møtte en person i Molde i 1999 som fortalte at han hadde opplysninger i Orderud-saken. Vedkommende døde i et hus i Molde noe senere. Jeg synes det er bemerkelsesverdig at to personer som angivelig hadde opplysninger i Orderud-saken er døde, sa han.

- Nytt vitne

Sandberg sa også at han har navnet på en person som visste om drapet før likene ble funnet.

Han opplyste også at han har funnet et nytt vitne som har hørt skudd.

Sandberg forteller også at han har vært i kontakt med et vitne som hadde helt nye opplysninger.

- Natt til pinseaften hørte han tre skudd som ved Orderud. Først hørte han to skarpe smell, med 5-6- sekunders mellomrom, så gikk det kanskje 30-40 sekunder, så kom et mer avdempet smell. Han hørte også at bikkjer begynte å ule.

- Vitnet hoppet over et gjerde, og gikk oppover mot Orderud gård, og fikk se to personer som sto utenfor Orderud gård, sier Sandberg.

Avstanden til personene skal ha vært såpass lang at vitnet ikke så hvem det var eller hvilket kjønn. Sandberg tolker den påståtte observasjonen som at noen holdt vakt ved utgangene mens drapene ble begått, for å hindre ofrenes fluktmuligheter.

På spørsmål om hvorfor vitnet ikke har meldt seg tidligere, svarte Sandberg:

- Han har gitt meg en grunn til hvorfor han ikke meldte seg, men det ønsker jeg ikke å si fordi det være med på å identifisere vitnet, sier Sandberg, som avslører at han skal med flere personer før han overleverer saken til gjenopptakelseskommisjonen.

- Ikke i andre etasje

Politiet har hatt en teori om at hele dramaet har utspilt seg i andreetasjen i kårboligen. Sandberg mener kulehullet er med på å vise at denne teorien kan være feil.

- Vi har et annet hendelsesforløp. Hvis hun ikke hører slingrende glass oppe, har hun kanskje hørt noe fra fronten nede. Har hun gått ut og sett at noen har sett at noen har forsøkt å ta seg inn? Da er den naturlige fluktruten opp. Det er scenario der verandadøra ikke er knust ennå, sier Sandberg, som minner om at Anne Orderud Paust skal ha vært engstelig da hun dro på pinseferie til foreldrene.

- Min oppfatning i dag av dette og sammenholdt med flere funn er at gjerningspersonene ikke har tatt seg inn gjennom den knuste verandadøra, men gjennom hovedinngangen til kårboligen, sa Sandberg.

- Verandadøra knust fra innsiden

Sandberg la fram videobevis av at verandadøra angivelig er umulig å knuse. Det ble forsøkt med knyttet hånd, albue, betongklump og en jernstang.

- Vi fikk hakeslepp da vi holdt på med det der. Vi mener det må ha vært brukt en glasskjærer.

Sandberg la oss frem video av flere forsøk av knusing av isolerglass, slik det var i kårboligen. Forsøkte ble gjort med hammer med og uten glasskjærer.

Med glasskjærer ble den knuste overflaten til forveksling likt med det på åstedet, mener Sandberg.

Isolerglass er et vindu med to glassflater med vakuum i mellom.

- Min konklusjon er at dette sterkt sannsynliggjør at dette er knust fra innsiden. Det gir et helt annet hendelsesforløp, mener Sandberg.

Orderud-saken:

* 23. mai 1999 ble Kristian og Marie Orderud og datteren Anne
funnet skutt.
* I 2002 ble Per og Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel
for medvirkning til overlagt trippeldrap.
* Lars Grønnerød fikk 18 års fengsel.
* Kristin Kirkemo, søsteren til Veronica, fikk 16 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer