Fant opp en neglelakk som skal avsløre «voldtektsdop»

Men ikke alle kvinner er positive til oppfinnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire studenter ved Universitetet i North Carolina i USA har utviklet en neglelakk kalt «Undercover Colors» som skal forhindre seksuelle overgrep ved å forandre farge når det kommer i kontakt med stoffer som blant annet Rohypnol, Xanax og GHB.

Ankesh Madan, Stephen Grey, Tasso Von Windheim og Tyler Confrey-Maloney skulle i studentkonkurransen Lulu eGames finne en arbeidsløsning på et reelt problem, og bestemte seg for å ta et oppgjør med «date rape drugs», eller «voldtektsdop» som det blir kalt på norsk.

«Voldtektsdop» omfatter stoffer som blir blandet ut i drinkene til uvitende ofre for å gjøre dem bevisstløse eller mer medgjørlige, som igjen gjør ofrene enklere i stand til å bli voldtatt eller ranet.

Neglelakken fungerer på den måten at om du er usikker på om noen har puttet noe i drinken din, så trenger du bare røre i drinken med fingeren. Hvis noen av stoffene er til stede, vil neglelakken forandre farge. Det skriver Washington Post.

Vil forhindre - Vi ønsket å fokusere på en preventiv løsning, en som kunne bli integrert i et produkt kvinner allerede bruker, sa Ankesh Madan til Higher Education Works tidligere i sommer.

- Alle vi fire kjenner noen som har blitt utsatt for «voldtektsdop», så vi startet prosjektet med å fokusere på en løsning som kunne forhindre en slik forbrytelse, sa han.

Det er likevel ikke alle som hyller det nye produktet. Noen kritikere hevder konseptet og den gode intensjonen har blitt til et produkt som ikke styrker kvinners stilling.

Bloggen Femenisting er blant dem som påpeker at seksuelle overgrep etter bruk av «voldektsdop» faktisk ikke skjer så veldig ofte, og sier at alkohol er det store «voldtektsdopet». 

- Slike produkter har gode intensjoner, men en slik anti-voldtekt-neglelakk kan faktisk ende opp med å fyre opp under hvem som har skylda. Alle som ikke bruker denne spesielle neglelakken åpner seg opp for kritikk for at de ikke gjør alt i sin makt for å forhindre voldtekt, skriver Tara Culp-Ressler i Think Progress.

- Unngår problemet Neglelakken «Undercover Colors» er ifølge Femenisting bare enda et produkt som føyer seg til på lista over gimmick-produkter som anti-voldtekt-undertøy og pepperspraykameraer, som ikke gjør annet enn å mislede kvinner til å tro at de er trygge fra seksuelle overgrep.

Et annet problem skal være at neglelakken viker unna de virkelige løsningene på problemet.

- Jeg tror vi fokuserer mye på slike produkter fordi de er innovative og interessante, og det er jo veldig kult at de fant ut hvordan man kan skape en neglelakk som oppdager disse stoffene, men fører dette fokuset til at vi fortsatt har de tøffe samtalene med studenter som er i risikogruppa for å utføre seksuelle overgrep?, spør styreleder for Students Active For Ending Rape (SAFER) Tracey Vitchers til ThinkProgress. 

Da de fire studentene vant Lulu eGames mottok de også rundt 70 000 kroner. I ettertid har en investor som så produktdemonstrasjonen deres også donert 100 000 amerikanske dollar, altså rundt 640 000 kroner.