Fant over 10 000 e-poster på PC-en til Clintons viktigste rådgiver. Hun sier hun ikke aner hvordan de havnet der

Fikk beskjed om å overlevere alt, men vurderte ikke engang å levere PC-en hun delte med ektemannen Anthony Weiner.

CLINTON-RÅDGIVER: Huma Abedin har fulgt Hillary Clinton siden hun begynte som praktikant i staben hennes da Clinton var USAs førstekvinne. Foto:  REUTERS / Brian Snyder      / NTB scanpix
CLINTON-RÅDGIVER: Huma Abedin har fulgt Hillary Clinton siden hun begynte som praktikant i staben hennes da Clinton var USAs førstekvinne. Foto:  REUTERS / Brian Snyder / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Huma Abedin, Hillary Clintons mest betrodde rådgiver, står midt i den seneste skandalen som har rystet presidentvalgkampen.

Fredag offentliggjorde FBI-sjef James Comey at etterforskningen av Hillary Clintons e-post-sak er reaktivert, etter at det ble funnet e-poster som kan være relevante for saken på en PC tilhørende Abedin og hennes fraseparerte ektemann, skandaliserte Anthony Weiner.

Det er til nå ingen som vet hva slags e-poster det er snakk om. Abedin selv har ifølge Washington Post forklart folkene rundt seg at hun er usikker på hvordan e-postene havnet på PC-en.

Ifølge CNN har justisdepartementet og FBI samtaler med Abedins advokater, med henblikk på å gjennomføre en fullstendig gjennomgang av de nye e-postene.

Weiners PC

Det skal ha vært Weiner som først og fremst brukte datamaskinen, og den var ikke blant enhetene som Abedin leverte til FBI i forbindelse med den første etterforskningen av saken. Advokatene hennes skal heller ikke ha søkt gjennom den, fordi de ikke trodde det var noe å finne på den, skriver Washington Post.

Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer

I den opprinnelige etterforskningen ga FBI Abedin beskjed om å levere over alle relevanter meldinger og enheter, og hun leverte en bærbar PC og en Blackberry mobiltelefon, framgår det av det offentliggjorte etterforskningsmaterialet.

Washington Post skriver at det er funnet mer enn 10 000 e-poster på datamaskinen, som kan være relevante for Clinton-etterforskningen. Daily Beast skriver også at det er snakk om et stort antall e-poster, men at det ikke er klart om noen av dem inneholder gradert materiale. Men de har ennå ikke fått tillatelse fra retten til å søke gjennom PC-en, skriver Yahoo News. Hvis de får det, vil de søkt gjennom maskinen for å se om det er snakk om kopier av e-poster som var del av den opprinnelige etterforskningen.

Abedin hadde en e-postadresse i utenriksdepartementet, en Yahoo-konto, en konto på Clintons private server og en konto knyttet til Weiners valgkamp.

I avhør sa Abedin at hun hadde forsøkt å levere over så mye som mulig, for å være på den sikre siden, og at hun leverte fra seg alt hun hadde brukt i perioden.

Støtte fra Podesta

Clinton-kampanjen stiller seg fortsatt bak Abedin, sier kampanjesjef John Podesta til nyhetsbyrået AP.

Podesta selv har ufrivillig forårsaket problemer for Clintons valgkamp, etter at e-posten hans ble hacket og innholdet gitt til Wikileaks, og det stadig kommer drypp som avslører hemmeligheter Clinton-folkene helst skulle sett ble holdt internt.

Det er fortsatt uklart hviken effekt den reaktiverte etterforskningen har hatt på Clinton og Trumps oppslutning. Nate Silver, Fivethirtyeight-redaktør og USAs fremste tallknuser, bemerket i ettermiddag at det bare har kommet tre meningsmålinger som er delvis foretatt etter at nyheten ble kjent. En av dem viste ingen utvikling, mens to av disse viste en oppgang på et prosentpoeng for Trump.

- Men vi forventer at det vil komme et stort antall nye målinger i løpet av de siste dagene av valgkampen. Mot midten av den kommende uka vil vi ha et godt bilde av hvordan velgernes reaksjon, skriver Silver.

Realclearpolitics gjennomsnittsmåling ligger Clinton 4,3 prosentpoeng foran Trump, men de fleste av disse målingene er da foretatt før FBI-nyheten. Fivethirtyeights modell gir ca 80 prosent sjanse for Clinton-seier, men den vil altså ikke reflektere den siste utviklingen før uti uka.

Gode tall for Trump i helga

Trumps tall bedret seg jevnt over i forrige uke, og på Washington Post/ABC News daglige måling ligger han nå bare et prosentpoeng bak Clinton. Trump fikk i dag også gode nyheter fra Florida, hvor Siena/New York Times siste måling har ham fire prosentpoeng foran Clinton. I NBCs siste meningsmåling fra solstaten leder han med ett prosentpoeng.

- Det er flere ting som tyder på at det er jevnere i Florida. Det er bra for Trump, skriver Harry Enten, Nate Silvers Fivethirtyeight-kollega, på Twitter.

Men NBC har i dag også kommet med en meningsmåling fra Nord-Carolina, hvor Clinton leder med seks prosentpoeng.

- Trump må vinne i Nord-Carolina. Det er ting også utover denne målingen som tyder på at Clintons ledelse øker der. Veldig dårlig nytt for Trump, skriver Enten.

Det er ni dager igjen til valgdagen.