DATAMYSTERIET

Fant overgreps­materiale og påstått spionselskap

Nettpiratene som har angrepet tusenvis av norske nettsteder har brukt samme kamuflasje som et overgrepsnettsted og et spionasjeanklaget kinesisk firma.

KONTROVERSIELT: Et hyperavansert overvåkningskamera skuer over forbipasserende i Beijing. Amerikanske myndigheter hevder at China Mobile bistår i spionasje. Cloudflare selger tjenester til China Mobile, men påpeker at de ikke er ført opp på noen sanksjonsliste. Foto: Reuters / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Et hyperavansert overvåkningskamera skuer over forbipasserende i Beijing. Amerikanske myndigheter hevder at China Mobile bistår i spionasje. Cloudflare selger tjenester til China Mobile, men påpeker at de ikke er ført opp på noen sanksjonsliste. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avslørte nylig at nettpirater i flere måneder har angrepet og stjålet innhold fra Dagbladet, VG, BBC og norske myndigheter - blant annet. Hensikten var å få trafikk til annonsesteder som samlet personopplysninger.

På samme måte som en e-post kommer med informasjon om hvem som sendte den, når og fra hvor, og bildefiler har såkalt «metadata» i seg med informasjon om hvor de ble opprettet, har også hjemmesider en del informasjon liggende i underlagsmaterialet sitt. Ved å undersøke denne informasjonen fant Dagbladet at nettpiratene hadde sin såkalte «navneserver» registrert hos selskapet Cloudflare.

En navneserver oversetter domenenavnene - db.no, vg.no - til tall. Slik blir nettsteder mulig å spore på Internett.

Men noen ønsker å skjule sitt egentlige opphav. Der kommer Cloudflare inn i bildet. Om du registrerer nettstedet ditt hos dem, blir det nærmest umulig å finne ut hvem du egentlig er. Det har nettpiratene gjort.

Overgrepsside

En gjennomgang av nettsidene som bruker de aktuelle Cloudflare-serverne for å skjule seg, viser hvilke gråsoner som finnes på nettet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer