AKTORATET: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Kari Hangeland Buvik og Guro Hansson Bull under rettssaken mot den overgrepstiltalte tidligere fotballdommeren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AKTORATET: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Kari Hangeland Buvik og Guro Hansson Bull under rettssaken mot den overgrepstiltalte tidligere fotballdommeren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Norges største nettovergrepssak:

Fant overgrepsofre i hvert eneste fylke

Først etter at mannen i 20-åra var løslatt fra varetekt, oppdaget politiet hvor mange gutter han hadde begått nettovergrep mot. I mellomtida hadde han funnet flere titalls nye ofre.

- På det meste har han truet 21 personer til å sende bilder eller videoer på én dag. Hvis alle hadde gitt etter for truslene, hadde han altså kunnet begå 21 overgrep på 24 timer.

Det sier politioverbetjent og etterforskningsleder i politiets «Operasjon Sandra», Vemund Eggen Sæther, til Dagbladet. I går inntok han vitneboksen i Norges største nettovergrepssak, hvor en tidligere fotballdommer i 20-åra er tiltalt for overgrep mot 268 tenåringsgutter. I Nedre Romerike tingrett kom det fram rystende detaljer fra etterforskningen.

Totalt har politiet avdekket kontakt mellom tiltalte og 15 000 profiler på nettet. Det er beslaglagt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over to og et halvt år.

I alle fylker

De fornærmede i saken er spredt over hele landet, fra Agder i sør til Finnmark i nord. Ifølge politiet gikk den tiltalte under aliaset «Sandra» notorisk og målrettet til verks i jakten på nye gutter.

Alder og språk skal ha blitt tilpasset de han tok kontakt med. Ifølge politiet en bevisst taktikk for å enklest mulig lure vedkommende.

LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for tiltaltes nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg
LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for tiltaltes nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Den tiltalte mannen ble pågrepet for første gang 9. juni i 2016. Da var det gått tre dager siden sakens første anmeldelse ble levert på et lensmannskontor i Hallingdal. En tenåringen hadde blitt kontaktet på internett, og tilbudt 1000 kroner for å møtes og lage filmer med seksuelt innhold.

Saken ble raskt flyttet til politiet på Hønefoss, og nettprofilen til tenåringen tatt over. Politiet klarte å spore opp personen som hadde kommet med tilbudet, og pågrep den nå tiltalte mannen. Etter to ukers varetekt, ble han imidlertid løslatt.

- Etter at han slapp ut fortsatte han overgrepene, men da under navnet «Henriette». Vi ser at de antatt verste overgrepene i denne perioden er mildere forhold, men frekvensen er den samme. Vi har sporet opp flere titalls ofre fra perioden da han slapp ut til han ble pågrepet på nytt i oktober, forteller Sæther.

22 000 filmer

Saken er den største sedelighetsetterforskningen Øst politidistrikt har hatt noen gang. I løpet av de siste to åra har Sæther og flere kolleger jobbet daglig med etterforskningen av hvordan tiltalte kontaktet unge gutter på plattformer som Facebook, hot or not, tinder, Instagram, Omegle og Yellow.

- Ti etterforskere, tre personer som gjennomførte barneavhør og en IT-etterforsker er noen av de vi har hatt på saken. Til sammen har vi sett på mer enn 22 000 videoer for å prøve å identifisere ofre. Tiltalte hadde selv ikke kategorisert filmene, så vi måtte se alle, sier Sæther.

Den tiltalte er tidligere fotballdommeren skal de neste åtte månedene sitte på tiltalebenken i rettssal 103. Der skal han og flere titalls vitner forklarer seg om hvordan han over flere år har utført grove nettovergrep. Bare i overkant av 40 fornærmede er kalt inn for å vitne. De resterende har ikke ønsket å stille i retten, blant annet i frykt for å bli identifisert.

- Ikke bry deg

Da rettssaken startet tirsdag, innledet tiltalte med å erkjenne å ha utført en stor del av overgrepene. I tillegg til å true til seg nakenbilder og -videoer skal han ha lovet flere av ofrene penger, snus eller gavekort for å møtes og ha seksuell omgang.

I går møtte en av hans venner, en mann i 40-åra, for å vitne. Selv har han kjent tiltalte i nesten ti år, etter at de møttes via fotballen. I retten beskrev han seg selv som bekjent og mentor for tiltalte.

Da den tidligere fotballdommeren slapp ut av varetekt sommeren 2016, skal han umiddelbart ha tatt kontakt med unge gutter. Vitnet som forklarte seg i går, reagerte på kontakten.

- Jeg visste ikke at han hadde kontakt med mindreårige før jeg ble kjent med etterforskningen. Men da han slapp ut av varetekt første gang, var jeg klar over hva han var siktet for. Etter at han slapp ut, fikk jeg se at han la til unge gutter på Facebook. Jeg ble bekymra og sendte melding der jeg spurte: Hva er greia med de unge gutta du legger til som venn på Facebook. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle bry meg, fortalte han i retten.

Bare få uker etter at meldinga ble sendt, ble tiltalte pågrepet på ny. Siden har han ikke vært ute av varetekt, hvor mannen som i går vitnet flere ganger har vært på besøk.

- Jeg har besøkt ham regelmessig i fengselet, og vi har snakket mye om saken. Det er to vidt forskjellige personer man ser i dag og det man så i 2016. Han har gått fra fornektende til å erkjenne hva han har gjort, sier vitnet.