- Fant på Stoltenberg-sitat

«Uten Donald Trump ville det kanskje ikke ha vært noe Nato».

- FANT PÅ SITAT: USAs president Donald Trump skal ha funnet på et Jens Stoltenberg-sitat, melder Washington Post. Her fra Stoltenbergs besøk til Det hvite hus tidligere i 2019. Foto: AP / NTB Scanpix
- FANT PÅ SITAT: USAs president Donald Trump skal ha funnet på et Jens Stoltenberg-sitat, melder Washington Post. Her fra Stoltenbergs besøk til Det hvite hus tidligere i 2019. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under et intervju med Fox News-profilen Laura Ingraham denne uka, skal Donald Trump funnet på et Jens Stoltenberg-sitat.

Det skriver avisa Washington Post.

Under Fox News-intervjuet sa USAs president følgende til Ingraham, som intervjuet ham i forbindelse med markeringen av D-dagen:

«Generalsekretær Stoltenberg har vært kanskje Trumps største tilhenger, for å være ærlig med deg. Han går rundt og forteller - han holdt en tale her om dagen. Han sa: 'Uten Donald Trump ville det kanskje ikke ha vært noe Nato'».

Men denne uttalelsen virker det som om Jens Stoltenberg ikke har sagt.

WASHINGTON D.C.: Kongressen begynte å le da Jens Stoltenberg snakket om den første nordmannen som kom til USA. Video: Reuters Vis mer

«Tatt ut av lufta»

Washington Post skriver at Stoltenberg-sitatet «tilsynelatende er tatt ut av lufta».

Overfor avisa ønsker ikke Nato å bekrefte eller avkrefte hvorvidt Stoltenberg har uttalt det Trump hevder.

De henviser i stedet til sine nettsider. Der kan man lese utskrifter av alle talene Stoltenberg holder, og alle uttalelser han gir under pressekonferanser i regi av Nato.

I denne databasen, som Dagbladet også har søkt gjennom, finnes ikke sitatet Trump viser til.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Det Stoltenberg flere ganger har gjort, også overfor Dagbladet under de to siste Nato-toppmøtene i Brussel, er å rose Trumps Nato-innsats.

Mer til forsvar

Etter at Trump ble president 20. januar 2017, har alliansens medlemmer bevilget stadig mer penger på forsvar.

Det er i tråd med målet Nato satt seg under toppmøtet i Wales i 2014, da medlemslandene forpliktet seg «til å bevege seg mot» et mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar.

Da Stoltenberg besøkte Washington i april for å tale til Kongressen, ga han, som han har gjort flere ganger tidligere, Trump ros for å ha rettet oppmerksomheten mot forsvarsbevilgninger.

«Nato-allierte må bruke mer på forsvar. Dette har vært den klare beskjeden fra president Trump. Og den beskjeden har ordentlig innvirkning. Etter årevis med redusering av forsvarsbudsjetter, har alle allierte nå stanset kuttene. Og alle allierte har økt pengebruken på forsvar. Før kuttet de milliarder. Nå øker de med milliarder», sa Stoltenberg da.

Mer kjefting, mer penger

Men budsjettøkningene har ikke kommet uten kontroverser. Trump har helt siden valgkampen sådd tvil omkring hans forpliktelser overfor Nato.

Dette fortsatte han med inn i sin presidentperiode. Lenge nektet han å si rett ut at han sto bak Natos artikkel fem, artikkelen som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle.

Og under hans første Nato-møtet i Brussel i 2017, skjelte han regelrett ut stats- og regjeringssjefene i alliansen, for åpent kamera. Han beskyldte dem også for å skylde USA penger.

Han krevde også mer penger av sine Nato-allierte under toppmøtet året etter. Under et lukket møte om Ukraina truet Trump med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål, med mindre alliansen bladde opp lommeboka.

Det skjedde etter at medlemslandene allerede hadde blitt enige om en slutterklæring, og etter at Trumps europeiske Nato-allierte hadde pustet lettet ut fordi de trodde at de hadde unngått kontroverser.

- FULL?: En video av Nancy Pelosi, Demokratenes leder i representantenes hus, går sin seiersgang på sosiale medier. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer