TROPEFRITT: For 53 millioner år siden var kontinentet Antarktis et veldig annerledes sted. I dag er palmer og 25 varmegrader byttet ut med evig isdekke og pingviner. Foto: REUTERS / Mark Baker / NTB Scanpix
TROPEFRITT: For 53 millioner år siden var kontinentet Antarktis et veldig annerledes sted. I dag er palmer og 25 varmegrader byttet ut med evig isdekke og pingviner. Foto: REUTERS / Mark Baker / NTB ScanpixVis mer

Fant «palmer» på Antarktis

For 53 mill. år siden var temperaturen 25 varmegrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere som borer dypt ned i isen i Antarktis har funnet bevis for at det for millioner av år siden vokste palmetrær der.

Analysene av pollen, sporer og rester av småkryp har gitt forskerne et bilde av hvordan klimaet var der for rundt 53 millioner år siden, melder BBC.

Studien som publiseres i Nature anslår at vintertemperaturen der i den perioden var over 10 grader, mens temperaturen om sommeren kan ha nådd 25 grader.

Bedre kunnskap om drivhuseffektene i tidligere tider, vil kunne gi bedre grunnlag for å si noe om virkningene av CO2-utslippene i dag.

For rundt 50 millioner år siden var den globale gjennomsnittstemperaturen om lag 5 grader høyere enn i dag, og det var ikke store temperaturforskjeller mellom polene og ekvator.

(NTB)