Fant pappa i dag

Et halvt år etter tsunamien fant Sri Handayani (16) igjen faren sin i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig i dag fant en sterk scene sted i Banda Aceh i Indonesia. 16 år gamle Sri Handayani ble gjenforent med faren sin nesten nøyaktig et halvt år etter at tsunamien feide inn over kystene i Asia og tok hundretusener av menneskeliv.


Både Sri og pappa Muhammad Ali gråt da de endelig fikk holde rundt hverandre igjen. Faren strøk datteren over håret mens han mumlet \'Min datter, min datter\'. Tårene var både av glede og sorg: Mor og søster er fortsatt savnet og antas å være blant de døde.

UNICEF hjalp

Sris far var sikker på at begge døtrene hans var omkommet. Han ble gjenforent med 16 år gamle Sri etter massiv lete- og registreringsinnsats fra UNICEF og indonesiske myndigheter.

Sist gang de to så hverandre, var da Sri dro for å besøke slektninger i Meulaboh en uke før 26. desember. Så kom bølgen. Sri rakk å gå ut av huset, men ble ført av gårde av vannet og mistet bevisstheten. Da hun våknet, fant hun kusina på fire måneder død ved siden av seg.

- Jeg trodde at bølgen bare hadde truffet Meulaboh. Jeg visste ikke at landsbyen min nær Banda Aceh var ødelagt også. Jeg gråt hele tida og prøvde å finne slektningene mine, forteller hun. Bare i Meulaboh døde 25 000 mennesker.

Faren hennes var på vei til arbeid i Banda Aceh da vannet kom. Da han klarte å komme seg hjem igjen, var huset knust. Naboene hadde reddet sønnene hans på 6 og 11 år, men den andre datteren og kona var forsvunnet. I tillegg trodde han at Sri var omkommet.

Sammen med sønnene flyttet han til en flyktningeleir.

Glede... Foto: SCANPIX
Glede... Foto: SCANPIX Vis mer

I januar kom et tips om at Sri var sett i live, men tipset førte ikke frem.

Ødelagte familier

Lukman Farsa jobber på barnesenteret for barna som er blitt alene i Meulaboh etter tragedien. Han har koordinert letingen etter foreldrene til mange av barna, men et halvt år etter tragedien blir det stadig færre historier som ender med gjenforening. Farsa innrømmer at det er en gledens dag for dem som jobber med slike saker.

- Leteteamet er svært glade for at vi fikk oppleve en gjenforening etter seks måneder, sier Farsa ifølge AP.

Rundt 2000 indonesiske barn er fortsatt ikke gjenforent med foreldrene sine etter tragedien. Flere av dem lever sammen med fremmede som nå tar seg av dem. Bare i Indonesia er 131 000 mennesker omkommet, ifølge de siste tallene fra nyhetsbyrået AP. Nesten 40 000 mennesker er savnet.

Til sammen er tallene på bekreftede omkomne etter tsunamien oppe i 180 000, mens 50 000 er savnet.

Tusenvis av familier er utryddet, og også mange norske familier er rammet. Flere norske barn er fremdeles savnet i Thailand.

og tårer.</B> I dag morges indonesisk tid fikk far og datter endelig legge armene rundt hverandre igjen.