Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant pelsdyr med åpne kjøttsår og avrevne bein

Dyrevernaktivister anmelder 45 pelsdyrfarmer.

TOK SEG ULOVLIG INN PÅ GÅRDENE: Aktivistene i Nettverk for dyrs frihet har i sommer tatt seg inn på 45 oppdrettsfarmer i Norge. Resultatet er mer enn 7 000 bilder som dokumenterer omfattende dyremisbruk. Foto: NETTVERK FOR DYRS FRIHET
TOK SEG ULOVLIG INN PÅ GÅRDENE: Aktivistene i Nettverk for dyrs frihet har i sommer tatt seg inn på 45 oppdrettsfarmer i Norge. Resultatet er mer enn 7 000 bilder som dokumenterer omfattende dyremisbruk. Foto: NETTVERK FOR DYRS FRIHET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Mattilsynets friskmelding av pelsdyrnæringen i vår, har Nettverk for dyrs frihet tatt seg inn på 45 norske pelsdyrfarmer, og anmeldt samtlige for brudd på dyrevernloven.

Aktivistene har i sommer tatt seg ulovlig inn på 45 gårder i hele Norge.

Ifølge deres egen dokumentasjon, som omfatter 7 000 bilder, fant de skadde dyr på samtlige gårder, melder NRK.

- Mattilsynet utførte i mars og april en tilsynsrunde på norske pelsdyrfarmer. I etterkant har landbruksministeren gått ut og sagt at norske pelsdyr har det bra. Vi vet av erfaring at de ikke har det bra, og vi ønsket å se hvordan det så ut etter at Mattilsynet hadde vært på befaring, sier aktivist Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs rettigheter.

Anmeldt 45 gårder

Bildene viser blant annet dyr med åpne kjøttsår og avrevne bein.

Organisasjonen mener mange av dyrene hadde alvorlige, ubehandlede skader og at flere av dem burde vært avlivet.

De har anmeldt samtlige 45 gårder til politiet for brudd på dyrevernloven, og har varslet Mattilsynet om forholdene.

Etter at innslaget ble vist i Søndagsrevyen, sendte Norges Pelsdyralslag ut en pressemelding hvor de vurderer innslaget som skjevt og lite representativt.

- Dyrevelferden i norske pelsdyrgårder er generelt god. Det bekreftes gjennom kontroller Mattilsynet jevnlig foretar, senest våren/forsommeren i år, skriver administrerende direktør Knut Berg i en pressemelding.

Han påpeker at Mattilsynet kun fant ett kritikkverdig forhold blant 100 anmeldte pelsdyrgårder i et innslag TV 2 viste i fjor høst.

- God kontroll

Norges Pelsdyralslag vil nå avvente politiets etterforskning.

- Vi tar sterk avstand fra vanskjøtsel av dyr, og jobber aktivt for god dyrevelferd. I den grad enkelttilfellene som ble vist er korrekte, er det et dyrehold vi selvsagt ikke kan akseptere og tar klar avstand fra. Slik skal det ikke være.

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet avslo på NRKs forespørsel å se på bildene aktivistene har tatt.

- Jeg vil si at vi har en god kontroll på denne næringen. Også i forhold til det regelverket vi har, som mange nok er uenige i, føler jeg vi har en god kontroll, sier hun til kanalen.

(NTB)

 

BURDE VÆRT AVLIVET: Bildene som organisasjonen har lagt ut på nett, viser dyr med synlige skader og skitne bur, slik som i dette tilfellet. Foto: NETTVERK FOR DYRS FRIHET
BURDE VÆRT AVLIVET: Bildene som organisasjonen har lagt ut på nett, viser dyr med synlige skader og skitne bur, slik som i dette tilfellet. Foto: NETTVERK FOR DYRS FRIHET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!