Fant planet på størrelse med jorda som kan være beboelig for liv

Astronomer: - Historisk oppdagelse.

JORD 2.0? Den nyoppdagede planeten Kepler 186f er laget av stein, på størrelse med jorda og ligger i den såkalte beboelige sonen rundt moderstjerna. Ingen vet hvordan forholdene faktisk er på overflaten, men håpet er selvfølgelig at den likner på kloden vår her hjemme, med kontinenter, hav og kanskje liv, slik som i denne kunstneriske framstillingen. Illustrasjon: NASA Ames/SETI Institute/JPL-CalTech
JORD 2.0? Den nyoppdagede planeten Kepler 186f er laget av stein, på størrelse med jorda og ligger i den såkalte beboelige sonen rundt moderstjerna. Ingen vet hvordan forholdene faktisk er på overflaten, men håpet er selvfølgelig at den likner på kloden vår her hjemme, med kontinenter, hav og kanskje liv, slik som i denne kunstneriske framstillingen. Illustrasjon: NASA Ames/SETI Institute/JPL-CalTech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å finne en planet som jorda, som er laget av stein, har akkurat passe størrelse og ligger i en behagelig avstand fra moderstjerna, har lenge vært det store målet i jakta på såkalte eksoplaneter.

Nå melder astronomer at de for første gang har funnet en slik klode, hvor det potensielt kan være gunstige betingelse for liv.

- Det som gjør dette funnet spesielt interessant, er at planeten - som er på størrelse med jorda - holder til i en temperert region hvor vann kan eksistere i flytende form, sier Elisa Quintana ved SETI-instituttet og forskningssenteret NASA Ames.

Vann er lik liv? Flytende vann er en forutsetning for alt liv, som vi kjenner det. Om en planet ligger for nær sola, fordamper vannet bort. Om den ligger for langt borte, fryser det til is. Området rundt sola hvor vann kan være flytende kalles den beboelige sonen, og det er her Kepler 186f, som den nye planeten heter, befinner seg.

Dette betyr selvfølgelig ikke at liv er garantert der - om den faktisk er beboelig avhenger av mange lokale forhold, for eksempel atmosfæren - men inntil videre seiler eksoplaneten opp som en av de mer interessante så langt. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer