Fant prøver med dødelig, utryddet virus i gjenglemt pappeske

Stammer trolig fra 1950.

KOPPER: Dette bildet fra 1975 viser viruset kopper. 1. juli i år ble offentlige etater varslet etter at man fant en pappeske med det dødlige viruset inne på National Institutes of Health i Bethesda i Maryland. Foto: AP/CDC/Scanpix
KOPPER: Dette bildet fra 1975 viser viruset kopper. 1. juli i år ble offentlige etater varslet etter at man fant en pappeske med det dødlige viruset inne på National Institutes of Health i Bethesda i Maryland. Foto: AP/CDC/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Prøvene, som ble funnet i en pappeske på National Institutes of Health i Bethesda i Maryland og viste seg å inneholde det utryddede og dødelige viruset kopper, ble mandag denne uka fraktet til et sikkert anlegg i Atlanta, Georgia.

Verdens helseorganisasjon erklærte kopper som utryddet i 1980. Prøvene som nylig ble funnet stammer trolig fra 1950.

Frysetørket Det er BBC som skriver om det oppsiktsvekkende funnet.

Offentlige etater ble varslet om oppdagelsen 1. juli, etter at National Institutes of Health-ansatte oppdaget prøvene, som var merket «variola», som er en annet navn for kopper.

- Da de ble funnet ble de straks sikret i et laboratorium i Bethesda,« skriver Centers for Disease Control and Prevention i en pressemeding.

Ifølge BBC har prøvene vært frysetørket, og det skal ikke være risiko for at personene som fant dem er blitt utsatt for smitte.

- Ikke åpnet Men viruset kan være dødelig selv om det er frysetørket, skriver BBC.

- Det var ingen tegn på at noen av prøvene har vært åpnet, skriver Centers for Disease Control and Prevention.

Materialet vil nå bli testet, for å finne ut om viruset fortsatt er levedyktig. Deretter vil det bli destruert, melder Centers for Disease Control and Prevention.

Ifølge BBC er det ikke første gang at man finner prøver av kopper. I 1990 fant man flere prøver i bunn av en fryser i Øst-Europa, skriver avisa.

Kopper Kopper var en meget fryktet sykdom som før i tiden drepte mellom 20 og 60 prosent av de som ble smittet. Det siste tilfelle av kopper ble registrert i Somalia i 1977, skriver Videnskab.dk

Kopper var også den første sykdommen som det ble oppfunnet en vaksine mot. I Norge foretok stabskirurg Magnus Andreas Thulstrup i Christiania den første vaksinasjonen mot kopper. Det skjedde i desember 1801, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Vaksinematerialet, som har en omdiskutert opprinnelse, ble hentet fra Danmark, England, Irland og andre land gjennom en livlig skipstrafikk. Den obligatoriske koppevaksinasjonen av barn i Norge varte til 1976.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer