Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant psykiatritjenestens arbeidslister ved søppelkasse

Opplysninger om metadonbruk, intimvaskt og medisinering av navngitte personer lå og slang på bakken.

LÅ OG SLANG:  Papirer som stammer fra Fagavdeling for miljøarbeid og psykisk helse på Grünerløkka,  lå og slang på bakken i et leskur med søppelkasser på Galgeberg. Foto: Nina Hansen
LÅ OG SLANG: Papirer som stammer fra Fagavdeling for miljøarbeid og psykisk helse på Grünerløkka, lå og slang på bakken i et leskur med søppelkasser på Galgeberg. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I et ulåst leskur for søppelkasser utenfor en kommunal bygård på Galgeberg fant tilfeldig forbipasserende arbeidslister fra Fagavdeling for miljøarbeid og psykisk helse på Grünerløkka i Oslo.

Listene ble funnet seint onsdag kveld og inneholder svært sensitive opplysninger om helse- medisin og metadonbruk.

«NN SKAL ikke har mer enn 1 øl på hvert besøk», står det blant annet om en navngitt bruker. «Lever metadon og se at han tar det!», om en annen.

- Arbeidslistene lå på bakken foran en av søppelkassene sammen med et nøkkelknippe. Jeg synes det er sjokkerende at så personlige opplysninger er kommet på avveie. Hadde det vært meg eller noen av mine pårørende som hadde vært rammet, så hadde jeg likt det svært dårlig, sier kvinnen som fant papirene til Dagbladet.

- Ble redd

- Jeg ble veldig redd da jeg hørte at det var papirer som var kommet på avveie. Det er veldig konfidensielle opplysninger, innrømmer avdelingsleder Virginia Rajesan ved Fagavdeling for miljøarbeid- og psykisk helse på Grünerløkka overfor Dagbladet.

I tillegg til opplysninger om medisinbruk; blant annet dosering av medisiner mot psykoser og andre psykiske lidelser, er det opplysninger om personlig hygiene, lynne og personlige forhold.

«Skal motiveres til å vaske seg selv i armhuler og nedentil,» står det om en navngitt person.  «Har hemmelig nummer som IKKE skal utleveres til pårørende» om en annen.

Fullt navn, adresse og telefonnummer på alle brukerne er oppgitt, også det hemmelige nummeret.

Skal makuleres
- Dette er papirer som våre ansatte trenger for å gjøre jobben sin, for det er veldig mange brukere og umulig å huske hva alle skal ha. Vi oppgir ingen diagnoser, men hva som skal gjøres og medisiner. Det skrives ut nye papirer hver dag, men etter endt vakt skal papirene makuleres her på kontoret, forteller Rajesan.

Avdelingslederen visste ikke at lista var komme på avveie før Dagbladet tok kontakt. Etter å ha snakket med den ansatte som har navnet sitt på lista opplyser hun at lista trolig er mistet.

- Den ansatte forteller at lista lå i en sekk som hun mistet på trikken i desember. Hvordan de har havnet på Galgeberg vet jeg ikke. Nøklene kan ikke stamme fra noen av brukerne, det hadde vi visst, sier hun.

Personlig feil
Ifølge Rajesan er det snakk om en mindre personlig feil.

- De ansatte vet at rutinen er at de skal si fra til oss. Vedkommende burde ha informert oss om dette. Ellers er det snakk om en personlig feil, eller kanskje bare et uhell. Hvis sekken er blitt stjålet fra den ansatte så er det ikke så mye vedkommende kunne gjort. Disse listene skal ikke komme på avveie, men slikt som dette kan skje. At det skjer er ekstremt sjeldent. Vi skriver ut 100-150 listen hver dag, og jeg har aldri opplevd det før. Vi har opplevd at nøkler er blitt mistet, men da har låsene blitt skiftet med en gang, understreker Rajesan.

Bevisstgjør de ansatte
- Du sier at det kan skje. Vil dere gjøre noe med rutinene for å hindre at det skjer igjen?

- Dette er ikke et system vi har funnet på, men et system som er der for å ivareta brukerne som brukes over hele Norge. Jeg har snakket med de ansatte i dag, for å bevisstgjøre dem på hvor viktig dette er. Vi er avhengig av at de ansatte tar dette på alvor. Vi i ledelsen har diskutert om vi bør samle inn listene etter jobb, men det er en ganske stor jobb, så det må vi diskutere. Dette er jo ingen barnehage, vi må kunne stole på at de ansatte ivaretar systemet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling