- Fant ransspor på Gran Canaria

Politiet har sikret etterforskningsspor på kickbokser Erling Havnås mystiske havseiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sammen med spansk politi har to politietterforskere og en kriminaltekniker fra Stavanger saumfart Erling Havnå sin 38 fot store havseiler «Nicoline», som ligger til havn i Puerto de Mogan på Gran Canaria.

Ifølge flere kanariske aviser har politiet funnet viktige beviser om bord i båten, knyttet til dødsranet i Stavanger og muligens også andre ran. Videre skal sporfunn ha gitt indikasjoner på hvor en eller flere av de siktede som fortsatt er på frifot befinner seg - og at de kan ha vært, eller fortsatt er, på Kanariøyene.

- Jeg kan bekrefte at vi har sikret materiale, men jeg vil ikke si noe om betydningen av dette på nåværende tidspunkt. Derfor vil jeg heller ikke kommentere påstandene i de spanske avisene. Men utgangspunktet for at vi reiste ned, var jo at vi håper det skal gi resultater, sier politiinspektør Pål Jæger-Pedersen til Dagbladet.no.

Undersøkt en uke

Politimyndighetene på Kanariøyene opplyste i går at spanske og norske politifolk har brukt flere dager på saumfare seilbåten på jakt etter bevis. Norske justismyndigheter ba om bistand fra spansk politi for å få satt i gang undersøkelsene på Kanariøyene.

- Våre folk har vært der en uke, og jobbet sammen med spansk politi. Det har vært et veldig bra samarbeid. Arbeidet er nå i ferd med å bli avsluttet, og våre folk ventes hjem i dag, sier Jæger-Pedersen til Dagbladet.no.

Erling Havnå skal ha seilt den 38 fot store havseileren til havna 6. juni i fjor. Han skal sist ha vært der 8. juli - to uker før han ble pågrepet - for å betale leie for båtplassen.

Båtplassleien på 3300 kroner i måneden skal han ha betalt kontant enten selv eller via bekjente på øya til den private marinaen. Da Havnå var der 8. juli, skal han bare ha betalt ut måneden.

- Vet dere om det har vært bevegelser rundt båten etter at Havnå ble pågrepet, eller om det har bodd folk der som kan knyttes til ranet?

- Jeg har ikke 100 prosent oversikt over de dataene som er hentet inn der nede. Men dette er en av tingene vi selvfølgelig ønsket å få kartlagt da vi sendte folk ned, svarer han.

- Har dere indikasjoner på at en eller flere av de siktede som ikke er tatt, har vært eller er på Kanariøyene?

- Vi legger ikke skjul på at vi bruker mye ressurser på å få tak i disse siktede. Men det ville vært dumt av meg å si hvor vi konsentrerer våre søk. Verden er ikke større enn at de høyst sannsynlig kan klikke seg inn på nettet og lese hva jeg har sagt, svarer han.

PUERTO DE MOGAN: I den lille fiskerlansbyen ligger Erling Havnås 38 fot store havseiler. Havnå var innom for å betale havneleie to uker før han ble pågrepet. Båten har ligget der et drøyt år.
RANSSIKTET: Kickbokseren Erling Havnås mystiske båt på Grand Canaria kan ha gitt ransetterforskerne viktige spor.