Fant regnskogtømmer i Aker brygge-benker

JCDecaux fjerner alt av tvilsomt tømmer.

REGNSKOGTØMMER: Disse benkene fjernes fra Aker brygge. Foto: Steinar Buholm.
REGNSKOGTØMMER: Disse benkene fjernes fra Aker brygge. Foto: Steinar Buholm. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter at Dagbladet.no skrev om reklamefirmaet JCDecaux´ bruk av tvilsomt regnskogtømmer i 600 leskur i Rogaland, gikk firmaet gjennom alle sine innkjøp siden 1998 for å eliminere problemet.

Nå har de funnet enda et tilfelle av bruk av regnskogtømmer, på Aker brygge i Oslo.

- Vi har funnet tropisk trevirke i benkene på Aker brygge, i et prosjekt fra 1999, sier administrerende direktør Øyvind Markussen i JCDecaux Norge.

IFølge Markussen dreier det seg om rundt 60 benker. JCDecaux er nå i gang med å finne erstatningstrevirke til de 600 benkene i Rogaland som må skiftes ut. Når dette er gjort og erfaringer er skaffet, tar de fatt på benkene på Aker brygge.

- Denne saken ble en kraftig vekker for oss, sier Markussen.

Blant annet gikk en kunde ut og erklærte boikott av selskapet, etter å ha lest om saken på Db.no. Dagen etter bestemte JCDecaux seg for å finne og fjerne regnskogtømmer fra alle sine prosjekter og innføre nulltoleranse mot tropisk tømmer.

Det er ikke endelig besluttet hva slags trevirke JCDecaux vil skifte til.

- Trolig heller vi mot et nordisk treslag som er behandlet uten bruk av miljøfiendtlige kjemikalier, sier Markussen.

Tømmeret som skiftes ut skal avhendes på mest mulig bærekraftig måte, har selskapet erklært.

I motsetning til den norske grenen av selskapet vil ikke sentralledelsen i JCDecaux endre sin politikk når det gjelder bruk av tropisk tømmer.

- JCDecaux benytter svært lite treverk. JCDecaux handler bare med FSC-sertifiserte importører og vi velger å stole på disse importørene, skriver kommunikasjonssjef Natalie Delebarre i en epost til Dagbladet.no.

- Det er ulike holdninger til denne problemstillingen i ulike deler av verden, det må vi bare respektere. En del land mener denne sertifiseringen er forsvarlig. Det mener man ikke i Norge, det har vi smertelig erfart, og nå har vi tatt konsekvensen av det, sier Øyvind Markussen, som gjerne vil få med at selskapet generelt jobber mye med miljøspørsmål, blant annet i forhold til å redusere CO2-utslipp fra bilene sine.

REGNSKOGTØMMER: 600 benker i busskur i Rogaland fylke er av regnskogtømmeret ipé. Foto: Erling Hægeland.
REGNSKOGTØMMER: 600 benker i busskur i Rogaland fylke er av regnskogtømmeret ipé. Foto: Erling Hægeland. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer