HULEBJØRN:  Undersøkelser viser at steinen som ble funnet i Tromsø inneholder sju tenner og flere beinrester fra en hulebjørn. innfelt foto: Jørn H. Hurum, Illustrasjon:  Wikimedia Commons
HULEBJØRN: Undersøkelser viser at steinen som ble funnet i Tromsø inneholder sju tenner og flere beinrester fra en hulebjørn. innfelt foto: Jørn H. Hurum, Illustrasjon: Wikimedia CommonsVis mer

Fant rester av 340 000 år gammel hulebjørn i «mystisk» nordnorsk stein

Eldste bjørnefunn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en stein som har vært på museet Tromsø universitetsmuseum siden 1876,  har forskere gjort et funn museet  betegner som «spektakulært».

Steinen viser seg å inneholde tenner og bein fra brunbjørnens for lengst utdødde fetter hulebjørnen.

Datering av tann og beinrestene viser at dette er den eldste bjørnen som er funnet i Norge. Bjørnetennene stammer fra en bjørn vandret rundt på jorda for cirka 340 000 år, ifølge uran-serie datering utført ved Universitetet i Bergen.

Mysterium Steinen med knoklene ble funnet av en gårdbruker på Kvaløya tidlig på 1800-tallet, og levert inn til museet i Tromsø i 1876. Her lå den i over hundre år før en museums paleontolog fattet interesse for den og sendte den til paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk Museum i Oslo.

- Det har vært en ting som har gått igjen i faglitteraturen: at det var et knokkelfunn fra Kvaløya som ingen visste hva var forteller, Hurum.

Men forskerens undersøkelser tyder på at hulebjørnen ikke har holdt til i Norge, selv om det er her steinen ble oppdaget.

- Steinen er veldig rød og av en avsetningstype vi finner godt nede i Europa. Hulebjørnene kom ikke så langt nord som til Tromsø. Hvordan denne steinen har kommet til Nord-Norge vet vi ikke. Det er mye rar stein som har blitt tatt med av sjømenn, og som ballaststein. Kanskje er det slik det har skjedd, lurer Hurum.

Middels stor Hulebjørnene levde i Europa fram til for cirka 28 000 år siden. Som det framgår av navnet levde de i huler og de kunne bli dobbelt så store som nåtidens brunbjørner, ifølge Store norske leksikon.

- Bjørnen vi har funnet restene av var nok ikke av de største. Den var nok middels stor til hulebjørn å være, på størrelse med en nålevende brunbjørn, sier paleontologen.