Kjempestor skorpion:

Fant rester av meterlang skorpion

Forskere har funnet fossiler av en kjempeskorpion i Kina på størrelse med en hund.

FYSJ OG FY: Dette rekonstruerte bildet viser hvordan skorpionen skal ha sett ut. Foto: Yang Dinghua / Nanjing Institute of Geology and Palaeontology
FYSJ OG FY: Dette rekonstruerte bildet viser hvordan skorpionen skal ha sett ut. Foto: Yang Dinghua / Nanjing Institute of Geology and Palaeontology Vis mer
Publisert

Skorpionen med sine skarpe klør og giftige brodd kan virke skremmende for mange. De små krypdyrene varierer i størrelse, hvor de fleste er mellom 1,3 og 20 centimeter lange.

Med giftbrodden forsvarer de seg mot fiender som angriper dem, men selv om de er giftige, så er de fleste ufarlige for mennesker.

Men tenk deg om det fantes skorpioner på størrelse med hunder?

Nå har forskere funnet restene av en «monsterskorpion», som levde på havbunnen utenfor kysten av Kina for cirka 435 millioner år siden.

De beskriver vesenet som et stort leddyr med et «skarpt våpen».

Store arter

Den meterlange skorpionen har det latinske navnet «Terropterus xiushanensis» og er en eurypterid, normalt kjent som sjøskorpion.

Det er blitt funnet over 200 arter av sjøskorpioner, som er de største kjente leddyrene, med en lengde på over to meter, ifølge Store norske leksikon.

NYTT KJÆLEDYR: En familie i Tromsø fikk seg en overraskelse da en skorpion plutselig løp over stuegulvet. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Teamet som fant den skremmende skorpionen, tror at fossilet er mellom 443 millioner og 419 millioner år gammelt. Arten skal først ha dukket opp i perioden ordovicium og nådd sitt høydepunkt i perioden silurian.

Det skriver Nanjing Institute of Geology and Palaeontology i en pressemelding.

Denne typen skorpioner skal først ha blitt utryddet i perioden Perm, som ligger om lag mellom 299 til 252 millioner år tilbake i tid.

Funnet ble presentert i en artikkel av nettstedet Science Direct.

- Nesten en meter lang

En av de mest bemerkelsesverdige eurypterid-familiene er mixopterus, som er en utdødd storvokst art av sjøskorpioner, med store fangarmer i fronten som danner en slags fangstkurv.

ILLUSTRASJON: Bildet viser prøver og rekonstruksjonstegning av sjøskorpionen. Foto: Nanjing Institute of Geology and Palaeontology.
ILLUSTRASJON: Bildet viser prøver og rekonstruksjonstegning av sjøskorpionen. Foto: Nanjing Institute of Geology and Palaeontology. Vis mer

- Vår kunnskap om mixopterus er begrenset til fire arter i to forskjellige slekter, og den kunnskapen er basert på ganske mange fossiler, funnet for 80 år siden, sier Bo Wang, professor og medforfatter av studien.

Studien viser til godt bevarte funn og mener dette utvider forståelsen av det «morfologiske mangfoldet» og den geografiske fordelingen av arten mixopterus.

- «Terropterus» er relativt stor og er anslått til å være nesten en meter lang. Den har en spesielt forstørret prosomal lem, preget av et unikt arrangement av pigger.

- En viktig rolle

Forskerne avslørte et mer komplekst evolusjonært forhold for denne gruppen enn tidligere antatt. Dette ved bruk av «morfologisk sammenlikning» og «fylogenetisk analyse».

Håpet er at dette fossilet vil hjelpe forskere med å finne ut mer om arten, ettersom det er det første i sitt slag som er blitt oppdaget på 80 år.

- Store rovdyr er ennå ikke funnet i det tidlige siluriske (perioden etter ordovicium) grunnet havmiljøet i Sør-Kina, står det videre i studien.

Den store skorpionen med sitt nevnte «skarpe våpen», kan ha spilt en viktig rolle som en av de beste rovdyrene i dette miljøet, ifølge forskerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer