Spania

Fant rester av «verdens eldste menneske»

Skal være over én million år gammel.

VERDENS ELDSTE: Disse beinrestene ble nylig funnet i den spanske fjellkjeden Atapuerca. Foto: Maria Dolors Guillen / AFP / NTB
VERDENS ELDSTE: Disse beinrestene ble nylig funnet i den spanske fjellkjeden Atapuerca. Foto: Maria Dolors Guillen / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke ble det gjort et oppsiktvekkende funn i Spania. Fragmenter fra et kjevebein, som skal ha tilhørt en form for fortidsmenneske, ble oppdaget av arkeologer.

Levningene skal være blant de eldste sporene av en form for menneskelig tilstedeværelse i Europa som noensinne er funnet.

Det hevder paleontologene som gjorde funnet overfor nyhetsbyrået AFP.

Forskerne anslår at funnet, som ble gjort i Atapuerca-fjellkjeden, kan være rundt 1,4 millioner år gammelt. Det eldste funnet før dette skal være 1,2 millioner år gammelt, og ble gjort samme sted i 2007.

BEGRAVD: I likhet med Pompeii, ble romerbyen Herculaneum begravd etter et utbrudd fra vulkanen Vesuv 79 år e.Kr. Nå har arkeologer gjort oppsiktsvekkende funn i den begravde byen. Video: Parco Archeologico Di Ercolano. Vis mer

Til analyse

For å få avklart alderen på funnet mer nøyaktig, skal fragmentet nå utsettes for en rekke vitenskapelige dateringsteknikker.

Analysen kan bidra til å identifisere hvilken hominid-art kjevebeinfragmentet tilhører og bedre forstå hvordan menneskene som utviklet seg på det europeiske kontinentet.

- Siden fragmentet er funnet rundt to meter under jordlaget der kjevebeinet ble funnet i 2007, er det logisk og rimelig å anta at det er eldre, fortalte Jose-Maria Bermudez de Castro under en pressekonferanse.

Han er meddirektør for forskningsprosjektet.

Den vitenskapelige dateringen av kjevebeinsfragmentet vil bli utført ved National Center for Research on Human Evolution i Burgos, en by som ligger omtrent ti kilometer unna utgravningsstedet.

UNDERSØKES: For å få en eksakt dato på fragmentene, skal forskene gjøre en rekke prøver. Foto: Maria Dolors Guillen / AFP / NTB
UNDERSØKES: For å få en eksakt dato på fragmentene, skal forskene gjøre en rekke prøver. Foto: Maria Dolors Guillen / AFP / NTB Vis mer

Mange funn

I 2000 havnet Atapuerca på Unescos verdensarvliste, blant annet på grunn av de mange arkeologiske funnene som er blitt gjort i området. Ifølge Store norske leksikon var det fram til 2013 til sammen funnet rundt 6500 fossiler fra minst 28 individer i området.

Analysen av det siste funnet kan bidra til å skape en bedre forståelse av menneskene som utviklet seg i Europa.

- Prosessen bør ta mellom seks og åtte måneder å fullføre, sa Bermudez de Castro.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer