Fant romersk landsby via Google

Luca Mori trodde det var en flekk på bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Google er ikke bare en søketjeneste for ord, de har også utviklet en tjeneste for meget detaljerte kartsøk - Google Earth.

Hvor detaljert det satelittbaserte verktøyet faktisk er, fant Luca Mori nylig ut, ifølge BBC News.

Den italienske dataprogrammeren oppdaget nemlig restene av en skjult romersk landsby etter at han lekte seg med karttjenesten.

Flekk

Som de fleste andre som prøver denne tjenesten, begynte han med et søk på sitt eget hjemsted, Sorbolo, Parma. Men han fant et uvanlig skyggeområdet på fotografiene fra området, og kontaktet lokale arkeologer for å finne ut hva det kunne være.

Disse kunne etter hvert avsløre skyggens egentlige opprinnelse.

- Først trodde jeg det var en flekk på fotografiet. Men da jeg zoomet inn på området, så jeg at det var noe som lå under jorda, forteller 47-åringen.

Fant rester

FANT LANDSBY: Her, i den boomerangformede avskygningen på et jorde i Parma, fant Luca Mori en romersk landsby fra Jesu tid. Det skjedde via et tilfeldig søk på Googles karttjeneste, Google Earth. Foto: Google Earth
FANT LANDSBY: Her, i den boomerangformede avskygningen på et jorde i Parma, fant Luca Mori en romersk landsby fra Jesu tid. Det skjedde via et tilfeldig søk på Googles karttjeneste, Google Earth. Foto: Google Earth Vis mer

Den mørke, ovale skyggen fra satelittbildene viste seg å skjule et mer enn 500 meter langt område, med små rektangulære skyggepartier i nærheten.

Ekspertene fra Det nasjonale arkeologiske museet i Parma fant etter nærmere undersøkelse eldgamle keramiske rester fra den gamle landsbyen, som i dag er et jordbruksområde.

- Først trodde de at stedet var fra bronsealderen, men nærmere undersøkelser avslørte keramikk- og steinrester som viste at det var en romersk landsby bygget like før Jesu fødsel, sier Luca Mori.