Fant sæd fra begge siktede

KRISTIANSAND (Dagbladet): Drapssiktede Jan Helge Andersen (19) har mistet troen på at Viggo Kristiansen (21) vil forklare seg om Baneheia-drapene. Det er gjort sædfunn fra begge siktede. Det er nå sju måneder siden drapene skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt nekter Viggo Kristiansen kategorisk for enhver befatning med drapene.

Jan Helge Andersen nekter like kategorisk for at han begikk sexovergrep mot småjentene. Han har tilstått drap på den yngste jenta.

Andersen er frustrert over at bestevennen ikke legger kortene på bordet.

Hans forsvarer, advokat Ben Fegran, Kristiansand, sier at hans klient hele tida har hatt forhåpninger om at Kristiansen skulle gi sin forklaring.

- Men ut fra den tida som har gått, har min klient ikke så veldig stor tro på at en slik forklaring vil komme, sier Fegran.

Nekter fortsatt

Viggo Kristiansens forsvarer, advokat Toe H. Pettersen, bekrefter at Kristiansen ikke har noe ønske om å avgi noen ny politiforklaring med det første.

Derimot bebuder Pettersen at det vil bli stilt spørsmål ved Jan Helge Andersens troverdighet under hovedforhandlingen i Kristiansand byrett.

Årsaken er at Andersens sæd er funnet på åstedet, samtidig som han ensidig beskylder kameraten for å ha begått de omfattende sexovergrepene.

Når de spanske rettsmedisinerne nå også har funnet Jan Helge Andersens sædrester på jentene, står han overfor en vanskelig oppgave med å sannsynliggjøre hvordan det henger sammen uten at han har deltatt i de seksuelle overgrepene mot jentene.

Ny forklaring

Forsvarer Ben Fegran er svært ordknapp om dette sentrale spørsmålet:

- De funnene som er foreholdt ham, kan være forenlig med det han har sagt.

- Kan forklaringen være forenlig med at han ikke har begått sexovergrep?

- Det vil jeg ikke komme inn på, fordi man da vil komme inn på definisjoner som betinger at jeg forklarer mer enn jeg har lyst til å gjøre, sier Fegran.

I sin aller første politiforklaring fortalte Andersen at hans kjønnshår lå igjen på det sentrale åstedet fordi han like etter drapene «plutselig måtte late vannet».

Denne forklaringen nyanserte Andersen da også sædprøvene naglet ham til åstedet.

- Men han har ikke erkjent det som står i politiets siktelse, understreker forsvareren.

ÅSTEDET: I friområdet Baneheia i Kristiansand.