Fant sel milevis fra sjøen

En død sel har blitt funnet i sentrum av Rjukan i Telemark. Den har neppe kommet seg dit på egen hånd.

LANGT HJEMMEFRA: Selen har neppe kommet seg til Rjukan for egen maskin. Foto: Tinn brannvesen
LANGT HJEMMEFRA: Selen har neppe kommet seg til Rjukan for egen maskin. Foto: Tinn brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Rundt 18.30 i går ble jeg oppringt etter at en turgåer hadde brannvakta og sagt at det var en sel som lå ved Måna, sier brannsjef Ken Espen Drager i Tinn brannvesen til Dagbladet.

Måna er elva som renner gjennom Rjukan. I luftlinje er det rundt ti mil fra stedet den døde selen ble funnet, til nærmeste område med saltvann.

- Jeg tenkte vi måtte stikke bort og sjekke, så var det faktisk en sel der, sier Drager.

Saken ble først omtalt av Rjukan Arbeiderblad.

Fin i pelsen

Drager forteller at det ikke er dagligdags å finne sel i indre Telemark. Hvis den skulle svømt til der den ble funnet, hadde den måttet forsere blant annet flere andre elver og vann, samt en rekke demninger og kraftverk.

- Dette er ikke noe dyr som hører hjemme i nærheten her, sier Drager, som ikke vil spekulere i hvordan den endte opp på elvebredden i Rjukan sentrum.

Selen var fin i pelsen, men hadde tydelige merker etter at fugler hadde hakket på den.

- Vi kontaktet ettersøkslagene i Viltnemda, som skulle kontakte naturoppsynet igjen, sier Drager.

- Dumpet

IS-TSUNAMI: Ole Martin Mortvedt fanget dette sjeldne værfenomenet på video ved Jessnesstranda på Furnes i Innlandet. Video: Ole Martin Mortvedt. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Seniorrådgiver Espen Marker i Statens naturoppsyn sier til Dagbladet at det ikke er noen måte selen har kommet seg opp til Rjukan på egen hånd.

Han forteller at det blant annet er flere demninger og kraftverk i Måna.

- Den har nok blitt dumpet der, sier Marker.

Han forteller at de nå har kontaktet Havforskningsinstituttet, som skal vurdere hva som skal gjøres med selen videre. Foreløpig er den fortsatt på brannstasjonen i Tinn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer