SELDENT SYN: Selungen hadde tatt seg turen til Ormøya nesten helt innerst inne i Oslofjorden. William Berg (11) og Martin Lorentzen (11) luftet hunden Fant da møtte på krabaten. Foto: Mona Berg
SELDENT SYN: Selungen hadde tatt seg turen til Ormøya nesten helt innerst inne i Oslofjorden. William Berg (11) og Martin Lorentzen (11) luftet hunden Fant da møtte på krabaten. Foto: Mona BergVis mer

Fant selunge utenfor husdøra

William og Martin (11) trodde ikke sine egne øyne da de traff på krabaten. Heldigvis ble den fanget av kameraet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg trodde ikke det fantes sel her! Det var veldig morsomt, sier William Berg (11) til Dagbladet.

Det var mandag kveld i 16-tida at han og kameraten Martin Lorentzen (11) lufta Williams hund «Fant» at de fant den. En liten babysel lå på et skjær og myste mot himmelen like ved huset deres på Ormøya nesten helt innerst i Oslofjorden.

- Jeg så noe ligge på skjæret. Så så jeg at det var en sel. Den lå bare og slappa av, sier William.

Kodak-øyeblikk William ropte på moren sin Mona som kom styrtende til med kamera under armen.

- Se mamma! Det er en sel her, ropte sønnen min.

Hun forteller at det var en stor opplevelse å se dyret nesten oppe på trappa.

Senioringeniør Morten Bronndal ved institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo, sier at det slettes ikke er så uvanlig med sel innerst i Oslofjorden, i alle fall ikke babysel på denne tida av året.

- Dette er en liten steinkobbe på rundt en 18-20 kilo som nok er født i år, sier eksperten.

Roter rundt Han forteller at selunger blir født i slutten av juni. Deretter følger de moren sin i cirka tre uker før de må klare seg på egenhånd for å lære å finne mat.

- Det er i den perioden spesielt selunger kan forville seg langt inn i Oslofjorden. De streifer og roter rundt. De er nysgjerrige og litt naive og kan lett forville seg inn i fjorden, sier Bronndal.

Han sier det er ikke bare uproblematisk for de små krabatene. Alle klarer seg ikke.

- Det kommer helt an på formen deres og hvor stor matpakke de hadde med seg da de forlot moren sin. Kanskje har de ikke lagt på seg nok, sier han.

Gode sjanser Han forteller at det som regel er for mye støy og trafikk for selen at den tar seg en tur så langt inn i fjorden, men at det forekommer, men at man er heldig hvis man får øye på en. Han studerer bildet til familien Berg, men kan ikke stille noen diagnose på steinkobba. Den ligger litt for langt ned i vannet for å se om den er feit nok til å klare seg.

William Berg forteller at den flyttet på seg mens de så på den, noe som er et godt tegn, ifølge senioringeniøren.

- De som lever nå om dagen, pleier å klare seg, beroliger Bronndal.

Den største selbestanden i Oslofjorden holder til ytterst rundt Hvaler-området og teller opp mot cirka 500 dyr. På vestsida av fjorden bor det rundt 100 seler, mens nedover mot Kragerø befinner det seg et par hundre.

- GODE SJANSER: Selekspert Morten Bronndal gir steinkobba gode sjanser til å overleve. Foto: Mona Berg
- GODE SJANSER: Selekspert Morten Bronndal gir steinkobba gode sjanser til å overleve. Foto: Mona Berg Vis mer